Teamnet deschide primul centru din România pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul roboţilor autonomi

Teamnet Group, unul din principalii integratori de sisteme din regiune, împreună cu AFT Design, vor operaţionaliza, la începutul anului 2017, primul centru din România de cercetare şi producţie a sistemelor autonome. Autonomous R&D Center a fost dezvoltat pe parcursul a doi ani şi reprezintă prima iniţiativă de acest tip din ţară şi una dintre cele mai importante din Centrul şi Estul Europei.

13 dec. 2016, 11:22
Teamnet deschide primul centru din România pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul roboţilor autonomi

În centrul de cercetare se vor realiza trei tipuri de roboți autonomiaeronave fără pilot, într-o primă etapă, urmând a fi planificată pentru următorii ani și realizarea de sisteme terestre și navale. Centrul va asigura dezvoltarea produselor de la stadiul de prototip si serie zero la producții de serie.

În prezent, suntem în curs de operaționalizare a centrului de cercetare si producție de sisteme autonome, situat în aproprierea aerodromului Clinceni. Pe lângă produse deja cunoscute precum Hirrus UAV și aeronava tactică Signus, vom avea posibilitatea de a dezvolta și alte tipuri de sisteme autonome aeriene, în colaborare cu partenerii noștri din domeniul aviației și roboticii, precum Airbus și BlueBird. De asemenea, pentru anul viitor, ne propunem extinderea rețelei de parteneri de profil la nivel regional”, a declarat Bogdan Padiu, CEO Teamnet Group, citat de Economica.net.

Hirrus UAV, realizat în colaborare cu AFT Design, este prima aeronavă autonomă românească 100%, utilizată de autorități pe plan internațional. Teamnet a realizat pentru Ministerul Afacerilor Interne din Serbia un sistem informatic integrat bazat pe tehnologii UAV (Unmanned Aerial Vehicles), GIS (Geographic Information System) și centre mobile de comandă și control. Astfel, locuitorii din zonele de frontieră beneficiază de o siguranță sporită prin îmbunătățirea procedurilor și vitezei de răspuns în caz de inundații, incendii sau alte dezastre naturale. Cea mai recentă misiune unde a zburat Hirrus a fost la începutul lunii decembrie a.c., pentru a monitoriza incendiile din zona Staroj Planini.

Ne propunem pentru anul viitor să introducem facilitățile de R&D și produsele dezvoltate în acest centru în registrul unic al capacităților de producție în domeniul apărării, pentru echipamente UAV și pentru centre de comandă și control”, a adăugat Bogdan Padiu.

Teamnet investește anual 10% din cifra de afaceri în proiecte de cercetare și dezvoltare.