TEMPERATURI-RECORD în România, după valul de CANICULĂ. INDICELE TERMIC a depăşit pragul CRITIC

România este lovită de un val de caniculă. Conform meteorologilor, în această perioadă, temperaturile vor atinge chiar şi 40 de grade la umbră, în timp ce la soare valorile vor fi aproape de 50 de grade. Luni la prânz, în mai multe zone din ţară, s-a depăşit pragul critic de 80 de unităţi al indicelui de confort termic.

06 iul. 2015, 12:21

Canicula s-a aşternut peste România, iar temperaturile extreme ne vor da bătăi de cap şi în zilele următoare. Luni, 6 iunie 2015, la ora 17.00, indicele de confort termic a depăşit în mai multe zone pragul critic de 80 de unităţi.

Astfel, la Halanga şi Săcuieni, indicele de confort termic arăta luni, la ora 15.00, 81 de unităţi. Indicele de 80 de unităţi a fost atins la Filaret, Râmnicu Sărat, Drobeta Turnu Severin, Moldova Veche, Lugoj, Arad, Chisineu Cris şi Satu Mare.

Indicele de temperatură umezeală (ITU) este construit pe baza temperaturii aerului şi a umidităţii relative, ca o măsură a confortului termic resimţit de organismul uman. Prin construcţie, acest indice este adimensional.

Umiditatea relativă reprezintă raportul dintre tensiunea actuală a vaporilor de apă şi tensiunea maximă a vaporilor de apă, exprimat procentual. În mod normal, ca proces fiziologic, corpul se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare căldura reţinută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta înseamna o răcire mai lentă a corpului, care reţine mai multă căldură decât ar face-o în aer uscat.

Citeşte şi CANICULĂ în România. Ce MĂSURI trebuie să ia angajatorii în zilele caniculare

Pragul critic este de 80 de unităţi. Acolo unde valoarea este egală sau mai mare, populaţia trebuie să se protejeze adecvat.

TEMPERATURILE au urcat în termometre până la 36 de grade Celsius

Luni, la ora 16, temperaturile au urcat în termometre până la valori de 36 de grade Celsius la Drobeta Turnu Severin. La Jimbolia, Herculane, Arad, Bacău, Botoşani se întregistrau 35 de grade Celsius. 

La Bucureşti, luni la ora 16, se înregistrau 33 de grade la staţia Filaret şi 32 de grade la staţiile Băneasa şi Afumaţi. 

Meteorologii au emis cod portocaliu şi cod galben de caniculă pentru mai multe judeţe din ţară, începând de marţi. Prezent la şedinţa Comandamentului de Urgenţă de la Guvern, directorul ANM, Ion Sandu, a declarat că nu este exclus ca începând de miercuri să fie emisă avertizare COD ROŞU de caniculă pentru vestul României.

Citeşte şi PROGNOZA METEO: Canicula ne va da bătăi de cap aproape două săptămâni