Temperaturi ridicate, dar şi ploi şi vijelii. PROGNOZA METEO pentru următoarele două săptămâni

La început de septembrie, vremea se menţine călduroasă în mare parte a ţării, chiar mai ridicate decât cele specifice perioadei. În prima săptămână, ploile de scurtă durată şi vijeliileşi vor face apariţia, la început în jumătatea de vest a țării și la munte, apoi instabilitatea atmosferică se va extinde. 

RomaniaTV.net
03 sept. 2018, 10:22
Temperaturi ridicate, dar şi ploi şi vijelii. PROGNOZA METEO pentru următoarele două săptămâni

VREMA ÎN INTERVALUL 2 – 16 SEPTEMBRIE 2018
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

MUNTENIA

Vremea va fi călduroasă în prima zi, când se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, de 32 de grade, apoi acestea vor scădea, până la medii de 28…29 de grade în intervalul 4-11 septembrie, valori în continuare mai ridicate decât cele specifice perioadei.
Începând cu 12 septembrie valorile termice diurne vor scădea ușor spre o medie de 26 de grade. Temperaturile nocturne vor avea o tendință de scădere ușoară și treptată de-a lungul celor două săptămâni, în medie, de la 17 până la 13 grade, în ultimele nopți.
Ploi slabe, trecătoare, vor fi în perioada 4-6 septembrie, dar posibil și în perioada 12-14 septembrie.

OLTENIA
Vremea va fi călduroasă în prima zi, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 30 de grade, dar în ziua 4 septembrie se va răcori, astfel că maximele se vor situa, în medie, în jurul a 24 de grade. Apoi valorile termice diurne vor crește din nou spre o medie de 28 de grade, în intervalul 6-9 septembrie, când se vor situa peste mediile climatologice specifice perioadei. În cea de a doua săptămână regimul termic nu se va modifica semnificativ,
maximele urmând a atinge în medie 26 de grade. Temperaturile nocturne vor avea o tendință de scădere ușoară și treptată de-a lungul celor două săptămâni, în medie, de la 17 până la 13 grade, în ultimele nopți.
În primele două zile ale intervalului vor fi averse, pe arii restrânse însemnate cantitativ în 3 și 4 septembrie, dar ploi trecătoare, slabe, vor fi posibile și în perioada 8-14 septembrie.

BANAT
Vremea va fi caldă în prima zi, cu temperaturi maxime, în medie, de 28…29 de grade, dar în zilele de 4 și 5 septembrie se va răcori, astfel că maximele medii se vor situa în jurul a 24 de grade. Apoi valorile termice diurne vor crește din nou, iar în intervalul 7-9 septembrie se vor situa peste mediile climatologice specifice perioadei. În cea de a doua săptămână regimul termic nu se va modifica semnificativ, maximele urmând a atinge în medie 25…26 de grade. Temperaturile nocturne vor avea ușoare variații și se vor încadra, în medie, între 13 și 16 grade, cu cele mai scăzute valori în ultimele nopți.
În primele zile ale intervalului vor fi averse, local însemnate cantitativ în 3 și 4 septembrie, dar ploi trecătoare, slabe, vor fi posibile și în perioada 8-12 septembrie.

CRIŞANA
Prima zi a intervalului va debuta cu vreme caldă și temperaturi maxime, în medie, în jurul a 29 de grade, apoi valorile termice diurne vor fi în scădere spre medii de 24 de grade. Din 6 septembrie vremea se va încălzi treptat, astfel că în intervalul 7-9 septembrie vor fi maxime, în medie, de 27…28 de grade, valori mai ridicate decât mediile climatologice
specifice perioadei. În cea de a doua săptămână regimul termic nu se va modifica semnificativ, maximele urmând a atinge în medie 25…26 de grade. Temperaturile minime vor avea ușoare variații și se vor încadra, în medie, între 12 și 16 grade, cu cele mai scăzute valori în ultimele nopți.
În primele zile ale intervalului vor fi averse, local însemnate cantitativ în 3 și 4 septembrie, dar ploi slabe, trecătoare vor fi posibile și în perioada 9-11 septembrie.

TRANSILVANIA
Vremea va fi caldă în prima zi, cu temperaturi maxime, în medie, de 30 de grade, dar în perioada 4-6 septembrie maximele vor fi în scădere spre o medie de 24…25 de grade. Apoi valorile termice diurne vor crește ușor, astfel că în intervalul 7-9 septembrie se vor situa peste mediile climatologice specifice perioadei. În cea de a doua săptămână regimul termic nu se va modifica semnificativ, maximele urmând a atinge în medie 25…26 de grade. Temperaturile
nocturne vor avea ușoare variații și se vor încadra, în medie, între 10 și 14 grade, cu cele mai scăzute valori în ultimele nopți.
În perioada 3-6 septembrie, temporar vor fi averse, izolat însemnate cantitativ, în timp ce în restul intervalului doar trecător vor fi posibile ploi slabe.

MARAMUREŞ
Prima zi a intervalului va debuta cu vreme deosebit de caldă și temperaturi maxime, în medie, în jurul a 31 de grade, apoi valorile termice diurne vor fi în scădere spre medii de 25…26 de grade. În intervalul 7-9 septembrie vremea se va încălzi treptat, astfel maximele vor ajunge la o medie de 27…28 de grade, valori mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei. În cea de a doua săptămână regimul termic nu se va modifica semnificativ, maximele urmând a atinge în medie 24…25 de grade. Temperaturile minime vor avea ușoare variații și se vor încadra, în medie, între 11 și 15 grade, cu cele mai scăzute valori în ultimele nopți.
În primele zile ale intervalului vor fi averse, izolat însemnate cantitativ, în timp ce în restul intervalului doar trecător vor fi posibile ploi slabe.

MOLDOVA
Vremea va fi local călduroasă în primele două zile, când se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, de 30…31 de grade, apoi acestea vor scădea, până la medii de 26…27 de grade în intervalul 6-12 septembrie, valori în continuare mai ridicate decât cele specifice perioadei. Începând cu 13 septembrie valorile termice diurne vor scădea ușor spre o medie de 24 de grade. Temperaturile nocturne vor avea o tendință de scădere ușoară și treptată dea lungul celor două săptămâni, de la o medie de 16 grade, până la 12 grade în ultimele nopți.
Ploi slabe, trecătoare, vor fi în zilele de 5 și 6 septembrie, dar posibil și în perioada 11- 14 septembrie.

DOBROGEA
În primele două zile vremea va fi local călduroasă, cu maxime, în medie, de 29…30 de grade, apoi acestea vor scădea ușor și se vor situa în perioada 5-9 septembrie la o medie de 26…27 de grade. În restul intervalului regimul termic nu se va modifica semnificativ, maximele urmând a atinge o medie în jurul a 25 de grade. Temperaturile nocturne vor avea o tendință de scădere ușoară și treptată de-a lungul celor două săptămâni, în medie, de la 20 până la 16 grade, în ultimele nopți.
Ploi slabe, trecătoare, vor fi în zilele de 5 și 6 septembrie, dar posibil și în perioada 11 – 14 septembrie.

LA MUNTE
Temperatura aerului nu va avea variații semnificative de-a lungul celor două săptămâni, astfel că, în medie, maximele vor fi cuprinse între 14 și 17 grade, iar minimele între 7 și 11 grade.
În perioada 3-6 septembrie vor fi averse care pe arii restrânse vor fi însemnate cantitativ, în timp ce în restul intervalului, local și temporar, vor apărea ploi în general slabe.