Tensiuni în Marea Chinei de Sud. China amenință cu scufundarea navelor americane din zonă

Un oficial militar chinez de rang înalt a propus utilizarea forţei pentru oprirea trecerii navelor militare americane prin zonele disputate din Marea Chinei de Sud, informează site-ul Taiwan News şi cotidianul Global Times.

RomaniaTV.net
11 dec. 2018, 15:37
Tensiuni în Marea Chinei de Sud. China amenință cu scufundarea navelor americane din zonă

În cursul unei reuniuni desfăşurate la Beijing, oficiali guvernamentali chinezi şi comandanţi militari au discutat despre situaţia din Marea Chinei de Sud şi despre relaţiile dintre China şi Statele Unite.

Dai Xu, un colonel în cadrul Forţelor Aeriene chineze şi preşedintele Institutului de Cooperare şi Securitate Maritimă, a cerut utilizarea forţei împotriva navelor militare americane care pătrund în zone disputate din Marea Chinei de Sud.

„Dacă mai pătrunde vrei navă militară americană în apele teritoriale chineze, sugerez să fie trimise două nave: una pentru a o opri, iar alta pentru a o lovi. Nu permitem activităţile de perturbare efectuate de nave americane în apele noastre teritoriale”, a spus Dai Xu.

Beijingul a intensificat activităţile în Marea Chinei de Sud, revendicând controlul asupra unor zone disputate cu Brunei, Malaysia, Indonezia, Filipine şi Vietnam. Statele Unite trimit frecvent nave militare în zonele revendicate de China, argumentând că este necesară protejarea libertăţii de circulaţie maritimă.