Teodor Meleşcanu, despre cererea Rusiei: Baza de la Deveselu e pur defensivă. Ne vom consulta cu aliaţii noştri

Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe, a declarat joi seară, la România TV, că baza de la Deveselu este pur defensivă, ca reacție la cererea Rusiei adresată SUA de a desființa scutul antirachetă din România. Ministerul rus al Apărării a cerut joi ca SUA să distrugă sistemele balistice MK-41 din România, pentru a respecta din nou Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare.

RomaniaTV.net
07 feb. 2019, 19:42
Teodor Meleşcanu, despre cererea Rusiei: Baza de la Deveselu e pur defensivă. Ne vom consulta cu aliaţii noştri

„Baza de la Deveslu e o structura militara pur defensiva, care se foloseste impotriva rachetelor balistice si care in niciun caz nu are incarcaturi nucleare”, a declarat Teodor Melescanu la România TV.

El a exclus posibilitatea de a lansa alt tip de rachete decat cele interceptoare, fara niciun fel de incarcatura.

„Povestile ca s-ar putea pune pe rampa de lansare de la Deveselu rachete de croaziera Tomahawk… ele au iesit din dotarea armatei americane. Nu exista niciun argument in legatura cu posibilitatea ca aceasta baza sa creeze probleme Federatiei Ruse. E strict de aparare contra unui atac cu rachete, de oriunde ar veni el”, a completat Melescanu.

Ministrul de Externe sustine ca acesta este jocul Rusiei de a-si apara strategia care a dus la retragerea SUA din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare.

„Face parte din suita explicatiilor si a actiunilor care urmaresc sa creeze o baza potrivit careia Rusia e intr-o stare de asediu si trebuie sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a putea raspunde unor asemenea provocari, inclusiv programele de rachete cunoscute, care sunt testate”, a mai spus Melescanu.

Ministerul rus al Apărării a propus joi ca SUA să distrugă sistemele balistice MK-41 din România, pentru a respecta din nou Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, transmite Reuters. Ambasadorul rus la București a dat asigurări că România nu va fi ţinta unor acţiuni ostile.

Citește și: Rusia cere SUA să distrugă scutul antirachetă din România. Ambasadorul rus: Nu avem intenţii ostile, agresive faţă de România