Meleşcanu: L-am asigurat pe domnul ambasador Klemm că sunt capabil să înţeleg şi atunci când mi se vorbeşte foarte direct

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit, vineri, cu ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, ocazie cu care șeful diplomației române a subliniat necesitatea unui dialog direct al ambasadei americane, și nu prin intermediul mass-media, cu MAE și autoritățile guvernamentale.

20 ian. 2017, 11:33
Meleşcanu: L-am asigurat pe domnul ambasador Klemm că sunt capabil să înţeleg şi atunci când mi se vorbeşte foarte direct

UPDATE. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri că l-a asigurat pe ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, în cadrul întrevederii pe care au avut-o în prima jumătate a zilei, că este capabil să înțeleagă mesaje foarte directe și că „nu este normal ca atunci când există anumite teme de interes pentru relațiile bilaterale acestea să fie aduse la cunoștință prin intermediul presei”.

„A fost o discuție care, din punctul meu de vedere, a pornit de la un punct foarte clar și anume că România este un stat suveran, un stat aliat al Statelor Unite ale Americii și un stat partener al SUA”, a afirmat ministrul român de Externe la sediul MAE.

El a subliniat importanța parteneriatului bilateral România-SUA.

„Din punctul nostru de vedere, al guvernului actual, continuarea și dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA este una din prioritățile pe care ni le-am asumat și vom face tot ceea ce stă în puterile noastre pentru ca acest parteneriat să se dezvolte, să se extindă, fiind vorba despre cel mai important partener pe care îl avem pe plan internațional”, a spus ministrul de Externe.

Totodată, a adăugat șeful diplomației române, mesajele importante trebuie transmise direct, între instituții.

„În același timp am făcut și o referire la faptul că nu este normal ca atunci când există anumite teme de interes pentru relațiile noastre bilaterale, acestea să ne fie aduse la cunoștință prin intermediul presei. L-am asigurat pe domnul ambasador că sunt capabil să înțeleg și atunci când mi se vorbește foarte direct și sperăm ca pe viitor asemenea lucruri să nu se mai întâmple”, a afirmat Teodor Meleșcanu.

El a adăugat că discuțiile nu au avut drept subiect cazuri specifice.

„M-am referit și la faptul că atunci când există lucruri de comunicat, ele trebuie comunicate în mod instituțional (…) și nu prin intermediul presei. Nu am discutat nimic despre temele concrete, a fost o discuție de principiu, care cred eu că a lămurit foarte clar modul în care guvernul nostru vede colaborarea cu Statele Unite și cu toate ambasadele care sunt prezente la București”, a mai spus Meleșcanu.

Reacţia ambasadei

„Ambasada Statelor Unite la Bucureşti confirmă că ambasadorul Hans Klemm s-a întâlnit cu Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, mai devreme, în cursul acestei zile. Ambasadorul l-a felicitat pe ministru pentru numirea sa şi a subliniat angajamentul Statelor Unite faţă de consolidarea parteneriatului nostru strategic, parteneriat bazat pe valorile şi obiectivele comune ale promovării securităţii regionale, prosperităţii economice şi statului de drept. Ambasada Statelor Unite preţuieşte dialogul continuu cu Guvernul şi cu alte instituţii ale statului român, precum şi cu publicul din România, pe teme de interes comun”, se arată în comunicatul ambasadei.

 

În cadrul discuțiilor, ministrul Afacerilor Externe a argumentat ferm necesitatea unui dialog direct al Ambasadei SUA, și nu prin intermediul mass-media, cu Ministerul Afacerilor Externe și autoritățile guvernamentale, în conformitate cu spiritul relațiilor de parteneriat strategic, cu respectarea standardelor și practicilor diplomatice”, se arată într-un comunicat al MAE. 

Potrivit MAE, cei doi oficiali s-au referit, în cadrul întrevederii, la relevanța Parteneriatului Strategic dintre România și SUA și au menționat importanța dezvoltării acestuia, în continuare, pe toate palierele sale.

În context, partea română a amintit angajamentul Guvernului, reflectat prin programul de guvernare, pentru întărirea relațiilor cu SUA, precizează sursa citată.

Citeşte şi: Ambasadorul SUA trage un semnal de alarmă: Nu considerăm oportună nicio măsură care slăbeşte statul de drept în România

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, spune că orice propunere legislativă care contravine consolidării statului de drept îi afectează pe toţi românii, indiferent de preferinţele lor politice. „Nu considerăm oportună nicio măsură care slăbeşte statul de drept în România şi ne aşteptăm ca toate instituţiile din România să încerce să consolideze lupta naţiunii împotriva corupţiei”, afirmă diplomatul american.