Teodorovici: Reducerea TVA la apă va reprezenta un sprijin atât pentru populație, cât și pentru operatori

Unii operatori de apă au în vedere o creștere a tarifelor, iar reducerea TVA la apă va reprezenta un sprijin atât pentru aceștia, cât și pentru populație, care nu ar simți majorarea în facturi, a declarat duminică, într-o emisiune la ProTV, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

26 apr. 2015, 10:28
Teodorovici: Reducerea TVA la apă va reprezenta un sprijin atât pentru populație, cât și pentru operatori

„Astăzi, în România, consumul de apă pe cap de locuitor este unul foarte mic în comparație cu media la nivel european, ceea ce ridică semne de întrebare. Pe de o parte, costul, poate, cu toate că în România apa nu este scumpă în comparație cu ce înseamnă costuri pentru producție, tratarea ei și livrarea în condiții europene către populație. Poate veniturile populației fac ca aceasta să pară un produs mai scump. Pe de altă parte, apa este un produs alimentar. De asemenea, tarifele la apă ar trebui crescute în unele cazuri. Sunt unii operatori în România care și-au asumat prin hotărâri de consilii locale ale acelor primării ce fac parte din asociația operatorilor de apă că vor crește tarifele la apă, pentru că au primit finanțări fie din împrumuturi fie din bani europeni. Dacă ar scădea TVA, această creștere nu s-ar simți în facturi. Practic populația nu va fi afectată de o astfel de creștere de tarif ca urmare a angajamentelor asumate de operatorii de apă. Este un sprijin pentru populație, dar și pentru operatorii de apă în același timp”, a explicat Teodorovici.

Ministrul de Finanţe vrea reducerea TVA la apa potabilă

El a menționat că, în prezent, reducerea TVA la apă este analizată atât la Ministerul Finanțelor, cât și la Ministerul Muncii, pentru a vedea cum poate fi aplicată această măsură.

‘Este o idee la care ne gândim și la Ministerul de Finanțe și la Ministerul Muncii. O să încercăm să vedem cum o putem aplica. Oricum, de la 1 ianuarie TVA la apă se reduce la 20%. Întrebarea este dacă putem să venim chiar sub 20% și dacă da, de când. Acum se fac calcule la Ministerul de Finanțe pentru a vedea exact care este impactul și mai ales modul în care vom putea administra această situație. Știm foarte clar că este puțin mai complicat, la consumatorii casnici la care se va putea aplica această măsură, modul în care vom putea să percepem TVA scăzut, având în vedere că sunt situații unde facturile înglobează și apa caldă și apa rece per familie’, a spus ministrul Finanțelor.

În ceea ce privește nivelul la care va fi redusă cota de TVA, oficialul MFP a precizat că, din ianuarie 2016, aceasta va fi de 20%, dar se încearcă o scădere la 9%.

„Fiecare stat membru al UE are dreptul la două cote diferențiate de TVA. Este cea de bază, cum e cea de azi, dar de la 1 ianuarie 2016 va fi 20%. Și putem, după aceea, să coborâm fie la 9% fie la 5%. 20% va fi sigur, dar încercăm să ducem mai jos, la 9%”, a afirmat Eugen Teodorovici.

Oficialul MFP a precizat că s-a renunțat la cota de consum de 5 metri cubi de apă pentru care să se aplice TVA redusă, deoarece măsura nu poate viza doar o fracțiune din consumul lunar.

„Nu poți să o aplici în modul acesta. Nu ai voie să aplici o cotă pe o fracțiune din consumul lunar al unei familii, trebuie să aplici o cotă de TVA unitară, pe întregul consum de apă”, a spus Teodorovici.

Veşti proaste pentru şoferi: Acciza la carburanţi nu va fi redusă în 2016

La începutul săptămânii trecute, premierul Victor Ponta a anunțat că luni va fi prezentată o analiză privind impactul reducerii TVA la 9% pentru apa de consum casnic, Executivul preconizând o reducere de TVA care să fie aplicată pentru o cantitate de 5 metri cubi de apă.

„Nu vorbim despre apa îmbuteliată, ea este inclusă, e 9% (TVA — n.r.) de la 1 iunie la apa îmbuteliată. (…) Toate băuturile nealcoolice sunt, nu doar apa. Discuția de ieri (luni — n.r.) a fost despre o cantitate de cinci metri cubi de apă de la robinet. (…) Sigur, nu stau să-l verific pe om dacă o bea sau o folosește la altceva. Este o măsură europeană care are o importantă latură socială și, dincolo de faptul că, de principiu, sunt de acord cu ea, când vii cu o măsură trebuie să vezi ce înseamnă, cât costă, care sunt efectele, pentru a ști că e o măsură care sună bine și, mai departe, în practică, produce efecte. Luni vă prezentăm această analiză și vedem dacă putem merge mai departe, dar nu e nicio legătură cu apa îmbuteliată, aceea pe care o cumpărați de la magazin”, declara premierul.