Terenurile pe litoralul românesc, la mare căutare. Preţul pe metru pătrat e şi de cinci ori mai mic

După un an în care piaţa imobiliară de la Constanţa a fost aproape îngheţată şi pe timp de vară, în prima parte a acestui an, au început să apară timid cumpărătorii. Terenurile sunt atracţia principală. De asemenea, clienţii au început să se intereseze de apartamente şi case, dar numai de cele cu un preţ foarte bun, respetiv, cu mult sub preţul pieţei.

20 mart. 2013, 10:33
Terenurile pe litoralul românesc, la mare căutare. Preţul pe metru pătrat e şi de cinci ori mai mic

„Comparativ cu anul trecut, în prima parte lui 2013 numărul de tranzacţii a crescut cu aproximativ 15-20%”, a declarat pentru  ROMÂNIATV.NET, Ioan Ududec, directorul agenţiei imobiliare Elion.

Numărul de tranzacţii este susţinut în special de terenuri. „În principal se comercializează terenuri. Nu suprafeţe mari, suprafeţe mici, dar generoase pentru construcţia unei case. Suprafeţe de 400-500 de metri pătraţi”, a completat Ioan Ududec.

Apartamentele subevaluate

Cei care reuşesc să vândă în această perioadă apartamentele sunt acei proprietari care din anumite motive scad preţurile.

„Sunt clienţi şi la apartamente, dar la acele unităţi unde proprietarii sunt dispuşi să vândă sub preţul pieţei”, a mai spus directorul agenţiei imobiliare Elion.

Casele de vacanţă vor începe să devină interesante din luna aprilie – mai. „Pe acest segment, clienţii încă nu au apărut, este încă frig, când o să vină căldura, clienţii nu vor întârzia să apară”, a spus Daniel Crainic, directorul site-ului imobiliare.ro, pentru ROMÂNIATV.NET.

Constanţa, o piaţă imobiliară cu cash

În timp ce în alte oraşe din ţară, piaţa imobiliară a îngheţat odată cu apariţia crizei financiare, Constanţa s-a menţinut în top trei în ceea ce priveşte numărul cu tranzacţii imobiliare.

„Constanţa, după Bucureşti, a fost în top 3 de la apariţia crizei în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii. Probabil este un oraş unde există un cash mai mare ca în alte părţi”, a mai spus Daniel Crainic.

Preţuri la apartamente

Preţurile la apartamente variază în funcţie de numărul de camere, de locaţie, precum şi de confortul acestuia. „Spre exemplu, în prezent, în Constanţa pot fi găsite apartamente de două camere şi la 25.000 de euro. Acestea au un confort mai mic. Cele poziţionate în cartiere mai bune şi decomandate ajung undeva la 55.000 de euro. Cele mai scumpe apartamente, cele de patru camere, cu o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, situate în zone mai bune au preţ de aproximativ 100.000 de euro”, a precizat Ioan Ududec.

Preţuri la terenurile de pe litoral

Bătaia mare în primele luni ale lui 2013 pare să fie pe terenurile pentru casă.

„Terenurile din zona Primo au un preţ între 80 şi 110 euro metrul pătrat. Înainte de criză, în această zonă un metru pătrat costa 500 de euro. Un alt exemplu, unde lumea este interesată să cumpere terenuri, este Mamaia. Aici preţurile au scăzut de la 2.500 de euro/metru pătrat, înainte de criză, la 500 de euro/metru pătrat”, a mai spus Ioan Ududec.