Avocata lui Liviu Dragnea, chemată la Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 o va chema la audieri pe avocata lui Liviu Dragnea, Maria Vasii, care a declarat sâmbătă, la Antena 3, că ”s-au întâmplat chiar crime” după acel scrutin. Termenul de depunere a raportului Comisiei de anchetă a prezidențialelor din 2009 a fost prelungit cu 60 de zile.

06 nov. 2017, 13:09
Avocata lui Liviu Dragnea, chemată la Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009

Membrii comisiei de anchetă au aprobat, în unanimitate, invitarea Mariei Vasii la audieri, urmare a declaraţiilor acesteia.

De asemenea, parlamentarii din comisie au decis să îi cheme din nou la audieri pe foştii lideri PDL Radu Berceanu şi Adriean Videanu.

În schimb, comisia mai aşteaptă până să îi transmită o nouă invitaţie şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru că nu a primit Monitorul Oficial în care a fost publicată motivarea deciziei Curţii Constituţionale (CCR) care o obligă pe Kovesi să se prezinte la comisie.

Preşedintele comisiei, Oana Florea, a prezentat, în şedinţa de luni a comisiei, principalele puncte din motivare, dar a precizat că nu a fost primit Monitorul Oficial în care a fost publicată decizia CCR şi astfel nu se poate transmite, deocamdată, o nouă invitaţie şefei DNA.

Oana Florea a subliniat, totodată, că această comisie nu anchetează persoane.

”Nu cred că este bine ca această comisie să se transforme într-un obiect de luptă împotriva unor persoane”, a mai spus ea.

Termenul de depunere a raportului Comisiei de anchetă a prezidențialelor din 2009, prelungit cu 60 de zile

Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au aprobat luni prelungirea cu 60 de zile a termenului de depunere a raportului Comisiei speciale de anchetă a Parlamentului pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor prezidențiale din 2009 și de rezultatul acestora.

Decizia finală aparține plenului Legislativului, care se va reuni marți în ședință.

Conducerea comisiei de anchetă a invocat, în solicitarea către Birourile permanente de prelungire a termenului de depunere a raportului cu 60 de zile, nepublicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale privind soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Ministerul Public, parte a autorităților judecătorești, pe de altă parte, în urma sesizărilor formulate de președinții Senatului și Camerei Deputaților, precum și întârzierea primirii răspunsurilor de la diferite instituții, la solicitarea comisiei parlamentare de anchetă, de a furniza informații relevante pentru redactarea raportului final.

CCR susține, în motivarea deciziei din 3 octombrie legate de refuzul procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de a merge la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, că acest refuz a încălcat autoritatea Parlamentului și principiul colaborării loiale între instituțiile statului.