Termenul până la care românii puteau înnoi contractele pentru curent a expirat. Ce se întâmplă cu cei care nu au semnat noile contract

Furnizorii de energie electrică au trimis consumatorilor casnici de energie electrică noi contracte de furnizare a energiei, însoţite de convenţii de consum. Clienţilor li s-a cerut să le semneze şi să le trimită înapoi furnizorilor până la 30 septembrie 2017, iar foarte mulţi clienţi îşi pun întrebarea de ce li s-a trimis acasă un nou contract, de ce să îl semneze şi, mai ales, ce se întâmplă dacă nu îl semnează.

RomaniaTV.net
12 oct. 2017, 08:57
Termenul până la care românii puteau înnoi contractele pentru curent a expirat. Ce se întâmplă cu cei care nu au semnat noile contract

Noile contracte de furnizare de energie electrică în regim reglementat, trimise de cei patru furnizori (Enel, Electrica, CEZ şi E.On) acasă la milioane de consumatori sunt pe perioadă nedeterminată. Semnarea noilor contracte se făcea până la 30 septembrie 2017, iar consumatorii trimiteau documentele prin e-mail sau prin poştă înapoi furnizorului, fără vreun cost suplimentar.

Potrivit economica.net, noile contracte au fost trimise de furnizori în baza unei obligaţii legale, adică Ordinul 88/2015 al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), „pentru aprobarea contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice la clienții casnici și noncasnici ai furnizorilor de ultimă instanță, a condițiilor generale pentru furnizarea energiei electrice la clienții finali ai furnizorilor de ultimă instanță, a modelului facturii de energie electrică și a modelului convenției de consum energie electrică, utilizate de furnizorii de ultimă instanţă”.

Dacă oamenii nu le semnează, nu se întămplă nimic, va continua contractul existent, şi nu se pune problema ca alimentarea cu energie electrică să fie întreruptă. 

Companiile Enel Energie și Enel Energie Muntenia vor prelucra inclusiv documentele transmise de către clienți după data prevăzută de reglementările ANRE pentru finalizarea procesului de recontractare, respectiv 1 octombrie 2017. Este important de menționat că netransmiterea documentelor în termenul stabilit de ANRE nu va conduce în mod automat la deconectare sau la rezilierea contractului. În cazul clienților care nu au transmis documentele, vor fi derulate contractele în baza datelor deja înregistrate în sistemele informatice ale furnizorilor de ultimă instanță.

În cazul în care au intervenit modificări ale datelor existente în sistemele furnizorilor cu privire la titularul locului de consum ori în datele înscrise în contract, clientul va completa și comunica fișa de actualizare date primită o dată cu scrisoarea de înaintare privind recontractarea, precum și copii ale următoarelor documente: actul de identitate și actul de proprietate sau alt document care să ateste dreptul de folosință asupra spațiului care face obiectul locului de consum respectiv ori documentul care atestă modificările intervenite, urmând a primi un contract actualizat în vederea încheierii unei noi relații contractuale”.

De reţinut că semnarea noului contract nu împiedică nici un consumator casnic să renunţe la el şi/sau la furnizor şi să treacă pe piaţa concurenţială de energie, unde preţurile sunt mai mici. Din opt milioane de consmatori casnici, doar 600.000 trecuseră din reglementat pe piaţa liberă, la jumătatea acestui an.