TEROARE la PARIS: Cele mai SÂNGEROASE ATENTATE din Franţa din ultimele decenii

Atentatul de miercuri împotriva sediului publicației franceze de satiră Charlie Hebdo din Paris este cel mai sângeros din Franța din ultimele decenii.

07 ian. 2015, 16:29
TEROARE la PARIS: Cele mai SÂNGEROASE ATENTATE din Franţa din ultimele decenii

Presa franceză face o trecere în revistă a atacurilor teroriste cele mai sângeroase din ultimii aproape 50 de ani care s-au produs în Franţa.

—martie 2012: La 11 și 15 martie, Mohamed Merah, în vârstă de 23 de ani, a împușcat mortal trei militari, în plină stradă, la Toulouse și Montauban, iar apoi, la 19 martie, trei copii și un profesor într-un colegiu evreiesc din Toulouse, înainte de a fi ucis la 22 martie de poliție în apartamentul său asediat de forțele de ordine cu o zi înainte.

3 decembrie 1996: Un atentat cu explozibili într-o ramă de metrou din stația Port Royal, din sudul Parisului, a făcut patru morți și 91 de răniți. Această acțiune teroristă cu butelii de gaz prezintă similitudini cu valul de atentate din 1995.

25 iulie 1995: O bombă a explodat într-un tren al Rețelei Expres Regionale (RER) în stația ‘Saint-Michel’, în centrul Parisului, provocând moartea a opt persoane și rănirea altor 119. Acest atac, atribuit extremiștilor islamici algerieni, a fost cel mai sângeros dintr-o serie de nouă acțiuni teroriste care va face în total opt morți și peste 200 de răniți în cursul verii. În 2002, doi bărbați au fost condamnați la închisoare pe viață pentru trei dintre aceste atacuri.

– 19 septembrie 1989, un DC-10 francez al companiei UTA care făcea legătura între Brazzaville și Paris a explodat în zbor deasupra Nigerului. Atacul a făcut 170 de victime, între care 54 de francezi. Justiția franceză a condamnat în contumacie, în 1999, șase presupuși membri ai serviciilor secrete libiene la închisoare pe viață.

—17 septembrie 1986: Un atentat cu bombă în fața magazinului Tati din Paris a făcut șapte morți și 55 de răniți. El se înscrie printre cele 15 atacuri (dintre care trei ratate) comise de rețeaua teroristă pro-iraniană a lui Fouad Ali Saleh în 1985 și 1986, care au făcut în total 13 morți și 303 răniți.

—31 decembrie 1983: Doi morți și 34 de răniți în gara Saint-Charles din Marsilia (sud), în explozia unei bombe amplasate în apropiere de fișetele pentru bagaje. Cu câteva minute mai înainte, o altă explozie a făcut trei morți și trei răniți la bordul TGV Paris-Marsilia, la Tain-Hermitage (sud). Ambele atacuri au fost revendicate de ‘Organizația de luptă armată arabă’.

—15 iulie 1983: Explozia unei bombe în apropiere de ghișeele de check-in ale companiei Turkish Airlines pe aeroportul din Orly s-a soldat cu moartea a opt persoane și rănirea altor 54. În martie 1985, trei armeni au fost condamnați pentru acest atac — unul la închisoare pe viață, iar ceilalți doi la 15 ani și respectiv 10 ani de închisoare.

—9 august 1982: Un comando de cinci persoane înarmate a deschis focul și a aruncat grenade în interiorul restaurantului ‘Goldenberg’, în cartierul evreiesc din Paris. Bilanțul: șase morți și 22 răniți. Atacul, mult timp atribuit grupului palestinian Abu Nidal, nu a fost încă elucidat.

—29 martie 1982: Atacul împotriva trenului Toulouse-Paris, ‘Capitole’, la bordul căruia ar fi trebuit să se afle primarul de atunci al Parisului, Jacques Chirac, a făcut cinci morți și 77 de răniți. Se parte că ar fi fost vorba despre primele represalii ale teroristului Illich Ramirez Sanchez, alias Carlos, după arestarea a doi membri ai rețelei sale, elvețianul Bruno Breguet și viitoarea sa soție Magdalena Kopp.

—3 octombrie 1980: O bombă ascunsă într-o geantă pe o motocicletă a explodat în fața unei unei sinagogi pe strada Copernic din Paris, înainte de ora rugăciunii, provocând moartea a patru persoane și rănirea altor douăzeci.

—20 mai 1978: Militanți palestinieni au deschis focul, pe aeroportul parizian Orly, asupra unui grup de pasageri în momentul îmbarcării acestora pentru Tel Aviv. Bilanțul: opt morți (trei membri ai comandoului, doi membri ai serviciilor de securitate și trei pasageri). Trei pasageri au fost răniți.