Teroriştii din Barcelona voiau să arunce în aer Sagrada Familia. Planul, dat peste cap de o explozie accidentală

Celula teroristă care a acționat joi în La Rambla intenționa să producă o explozie de proporții în Sagrada Familia, informează El Confidencial, care citează surse din cadrul investigației.

19 aug. 2017, 11:47
Teroriştii din Barcelona voiau să arunce în aer Sagrada Familia. Planul, dat peste cap de o explozie accidentală

Guvernul spaniol, reunit sâmbătă în şedinţă de urgenţă, după atacul de la Barcelona, a decis să menţină la 4 niveul de alertă teroristă, subliniind că celula responsabilă a fost dezmembrată, relatează El Pais. Între timp, gruparea Statul Islamic a revendicat şi atentatul cu maşină de la Cambrils, comis la câteva ore după cel de pe La Rambla.

“Experţii ne-au recomandat, în unanimitate – iar noi am acceptat – menţinerea nivelului de alertă teroristă la ‘ridicat’, patru din cinci”, a declarat ministrul de Interne Juan Ignacio Zoido. El a precizat, însă, că vor fi luate o serie de măsuri sporite de securitate, fără a creşte, însă, nivelul la 5.

Nivelul 5 de alertă teroristă a fost declarat în iunie 2015. 

De asemenea, oficialul a precizat că Guvernul poate confirma că “celula (teroristă de la Barcelona – n.r.) a fost dezactivată”. El a afirmat că investigaţia este în curs, dar nu a precizat ce se întâmplă cu suspectul căutat în continuare.

Afirmaţia lui Zoido a fost respinsă de poliţia catalană. “La Mossos (poliţia catalană – n.r.) nu vom dezminţi, nici confirma ceea ce a comunicat Guvernul. Însă Mossos conduce această anchetă, în coordonare cu Poliţia Naţională şi Guardia Civil. Noi vă vom informa când vom considera că celula a fost dezactivată”, a subliniat un purtător de cuvânt al forţelor de ordine catalane.

Între timp, gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat şi atentatul de la Cambrils, din noaptea de joi spre vineri, soldat cu un mort şi cinci răniţi, dintre care un ofiţer de poliţie. Cei cinci autori ai atacului au fost ucişi de forţele de ordine.

Faptul că ISIS a revendicat joi seară atacul de la Barcelona şi separat, sâmbătă, pe cel de la Cambrils ridică semne de întrebare şi sugerează că acesta din urmă a fost, mai mult sau mai puţin, improvizat, comentează AFP.

În ceea ce priveşte ancheta, autorităţile verifică în prezent dacă un cleric din Ripoll, Abdelbaki Es Satty, a jucat un rol în pregătirea atentatelor. Ofiţerii caută probe ADN care să confirme că acesta a murit în explozia de miercuri de la Alcanar, despre care se crede că s-a produs în timp ce teroriştii încercau să construiascăă o bombă. Două persoane şi-ar fi pierdut viaţa în deflagraţie.

Abdelbaki ar fi servit ca imam la Ripoll timp de doi ani, înainte să renunţe brusc, în urmă cu două luni. Credincioşii au atras atenţia că discursul său ar fi devenit radical.

Potrivit poliţiei, autorii atacurilor de la Barcelona şi Cambrils ar fi început să se pregătească în urmă cu aproximativ două luni. 

Teroriștii din Barcelona voiau să arunce în aer Sagrada Familia.Totul, însă, a fost dat peste cap de o explozie accidentală, produsă într-o locuință din Alcanar, Catalonia. Deflagrația a alertat imediat autoritățile, care au găsit la fața locului cantități importante de materiale despre care cred că urmau să fie folosite într-un atentat de proporții, dar și trupurile a doi jihadiști.