Teroriştii Szocs Zoltan şi Beke Istvan, trimişi în judecată de DIICOT

Extremiştii Szocs Zoltan şi Beke Istvan, lideri ai grupării "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) din Transilvania, au fost trimişi în judecată de DIICOT, în stare de arest preventiv, fiind acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie de anul trecut de la Târgu Secuiesc.

19 mai 2016, 13:56
Teroriştii Szocs Zoltan şi Beke Istvan, trimişi în judecată de DIICOT

Cei doi sunt acuzaţi de instigare la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţi, săvârşită în condiţiile Legii nr.535/2004 — privind prevenirea şi combaterea terorismului; instigare la infracţiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive.

Prin actul de sesizare s-a reţinut că, începând cu anul 2014, pe teritoriul României a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste ungare „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” — HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilităţi fizice, în vederea iniţierii de acţiuni violente care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste şi revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizaţii iredentiste (refacerea „Ungariei Mari”).

Citeşte şi: Extremiştii Szocs Zoltan şi Beke Istvan rămân în spatele gratiilor

Astfel, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii organizaţiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, Szocs Zoltan, care este preşedinte al HVIM Transilvania, i-a trasat lui Beke Istvan, preşedinte al organizaţiei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecţiona un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, în oraşul Târgu Secuiesc, în data de 1 decembrie 2015, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naţionale a României.

DIICOT arată că Szocs Zoltan l-a determinat pe Beke Istvan să-şi asume în faţa şefului ierarhic pe linie de organizaţie HVIM executarea acţiunii ordonate, în realizarea căreia ulterior acesta a efectuat demersuri de procurare a mijloacelor şi instrumentelor necesare confecţionării unui astfel de dispozitiv.

Procurorii notează că, pe parcursul respectivei întâlniri, s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care „ar face să se aprindă cel puţin 3 — 4 petarde simultan” şi că mai trebuie „doar o baterie”. Dispozitivul urma să fie detonat de la distanţă, prin intermediul unui telefon mobil.

Ca loc de amplasare a dispozitivului a fost propus perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, unul dintre participanţii la întâlnire propunând ca acesta să fie aşezat într-un coş de gunoi din centrul localităţii, situat pe traseul de deplasare a paradei militare.

În aceeaşi zi, Beke Istvan a fost reţinut de procurori şi arestat preventiv. Ulterior, procurorii au extins cercetările în acest dosar şi l-au reţinut şi pe Szocs Zoltan, care, de asemenea, a fost arestat.

Anchetatorii au descoperit că Beke Istvan este administratorul SC B.I.A. Electronic SRL, cu sediul în Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, şi că folosea un teren situat pe raza localităţii Estelnic, unde are amenajat un poligon de airsoft.

La percheziţiile efectuate la reşedinţele lui Beke Istvan, procurorii au găsit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 de bucăţi achiziţionate cu încălcarea legii; materii explozive — clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V.