Thailanda instigă Facebook la cenzură. Cere blocarea paginilor care critică monarhia

Autorităţile din Thailanda au avertizat compania Facebook să blocheze conţinutul publicat pe platforma de socializare care critică monarhia, până marţi, în caz contrar urmând să fie dată în judecată.

12 mai 2017, 17:48
Thailanda instigă Facebook la cenzură. Cere blocarea paginilor care critică monarhia

Facebook va trebui să elimine peste 130 de mesaje publicate pe pagini ale reţelei de socializare care pot fi vizualizate în Thailanda. Compania a transmis că ia în considerare cererile de blocare a unor mesaje primite din partea guvernelor şi că va accepta să elimine conţinutul în cazul în care acele mesaje încalcă legile ţării în cauza.

În Thailanda, orice comentariu critic la adresa monarhiei poate duce la urmărire penală, încălcând prevederile legii ”lèse-majesté”. Vinovaţii de crimă de lezmajestate (defăimarea, insultarea sau ameninţarea regelui, reginei, moştenitorului sau regentului) sunt condamnaţi la închisoare pe o perioada de până la 15 ani.

Citeşte şi WhatsApp a fost amendată în Italia cu 3 milioane euro. Ce le reproşează autorităţile
 
Guvernul militar al Thailandei, care a ajuns la putere în anul 2014, a făcut eforturi mari pentru a suprima orice critică la adresa monarhiei. Mii de site-uri au fost blocate, iar numeroase persoane care au distribuit sau au apreciat pe Facebook mesaje defavorabile monarhiei au fost urmărite penal. Comisia Naţională de Radiodifuziune şi Telecomunicaţii din Thailanda (The Naţional Broadcasting and Telecommunications Commission) a transmis pentru BBC că Facebook a cooperat deja la blocarea anumitor pagini, dar că alte 130 de pagini ilegale ar fi încă vizibile în teritoriul ţării.
 
În anul 2016, viceprim-ministrul Thailandei a declarat că Google a acceptat să coopereze pentru eliminarea unui conţinut ofensator la adresa monarhiei statului. Compania americană a transmis că a urmat politicile sale existente în privinţa eliminării conţinutului. ”Atunci când suntem notificaţi în legătură cu un conţinut ilegal prin procese oficiale, vom restricţiona accesul la acesta în ţară în care este ilegal, în urmă unei analize amănunţite”, a transmis Google la acea vreme.
 
Plângerile legate de crimă de lezmajestate pot fi formulate de oricine împotriva oricărei persoane şi trebuie să fie întotdeauna investigate de poliţie. Procesele se desfăşoară de obicei în secret, iar pârâţii obişnuiesc să peldeze vinovaţi, în speranţa că vor primi o sentinţa mai mică. Peste o sută de persoane au fost acuzate de crimă de lezmajestate de la lovitură de stat. Şapte persoane au fost reţinute de soldaţi luna trecută, inclusiv un avocat care este acuzat de încălcarea legii ”lèse-majesté” de 10 ori, pentru care sentinţa este de până la 150 de ani de închisoare.