The Telegraph: Biserica fortificată din Viscri, în topul celor mai frumoase edificii de cult din lume

Biserica fortificată din Viscri a fost inclusă pe locul al cincilea între 23 cele mai frumoase edificii de cult din lume, un top realizat de publicaţia The Telegraph.

30 nov. 2016, 08:36
The Telegraph: Biserica fortificată din Viscri, în topul celor mai frumoase edificii de cult din lume

Britanicii povestesc despre construcţie că a fost transformată, în secolul al 16-lea, dintr-o capelă în biserică. Fortificaţiile datează din secolul al 12-lea, iar interiorul este destul de simplu, cu lambriuri din lemn de culoare închisă, cu bănci neacoperite şi un coloar central îngust.

„Viscri, unde se găseşte biserica, în Transilvania, face parte din satele româneşti cu biserici fortificate incluse în lista UNESCO. Întotdeauna restrâns, în Viscri locuiesc şi acum peste 500 de persoane”, scrie The Telegraph, potrivit news.ro.

Pe locul al patrulea între cele mai frumoase biserici din lume se află Notre Dame du Haut din estul Franţei, construită în secolul al 18-lea, distrusă de un incendiu şi de bombardamentele din 1944. Ea a fost renovată şi în 1955 a fost redeschisă.

Biserica Bethlehem din Iran ocupă locul al treilea. Aflată în Isfahan, construită în secolul al 17-lea, pereţii săi adăpostesc 72 de picturi impresionante, însă bolta este, spun jurnaliştii, de o „frumuseţe sfidătoare”.

Biserica din lemn de la Borgund (Norvegia) a fost construită în 1180. Lăcaşul creştin, clasat pe locul al doilea în top, a fost ridicat pe o fundaţie de piatră. În prezent, ea serveşte drept muzeu şi este cea mai bine păstrată biserică din lemn dintre cele 28 aflate în Norvegia.

Sanctuarul Las Lajas din Columbia este cea mai frumoasă biserică, după părerea britanicilor. Înalt de 100 de metri, construit în canionul râului Guaitara, a devenit loc de pelerinaj după ce Fecioara Maria s-ar fi arătat unei femei şi fiicei surdo-mute a acesteia, în secolul al 18-lea. Actuala biserică gotică a fost construită între anii 1916 – 1949. Un pod leagă sanctuarul de partea opusă a canionului.

În topul The Telegraph sunt cuprinse: Tsminda Sameba – biserica gergeti din Georgia, King’s College Chapel din Cambridge (Marea Britanie), biserica Sf. George (Etiopia), St. Bartholomä am Königssee (Germania), Hallgrímskirkja (Islanda), biserica Maria Magdalena din Ierusalim, Sagrada Familia (Spania), Kizhi Pogost (Rusia), Cappella Palatina (Italia), Sainte-Chapelle (Franţa), St. Bartholonew the Great (Marea Britanie), Felsenkirche (Germania), biserica Dmitry din Uglich (Rusia), Saint Sephanos (Iran), Church of Nativity (Bethlehem), Mátyás-templom (Ungaria), Thorncrown (Statele Unite) şi Church of the Savior on Spilled Blood (Rusia).
viewscnt