Theodor Paleologu: Ion Iliescu este responsabil pentru Mineriadă. Evident că poate fi tras la răspundere

Ancheta în cazul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 "va trebui să-i vizeze şi pe magistraţii care au îngropat dosarele, ascultând de ordinele politice pe care le-au primit", a declarat, joi, deputatul Theodor Paleologu. Acesta a arătat că, chiar dacă au trecut 25 de ani de la evenimente, Ion Iliescu poate fi tras la răspundere.

22 oct. 2015, 08:11
Theodor Paleologu: Ion Iliescu este responsabil pentru Mineriadă. Evident că poate fi tras la răspundere

Theodor Paleologu apreciază redeschiderea dosarului Mineriadei din iunie ’90. „Slavă Domnului că se redeschide această anchetă, pentru că e un mare scandal felul în care s-a… mă rog, nu zic muşamalizat, că în conştiinţa publică, ce s-a întâmplat în iunie ’90 a rămas o oroare, este absolut odios ce s-a întâmplat atunci, deci n-a dispărut din conştiinţa publică, însă felul în care au fost îngropate aceste dosare e absolut scandalos (…). Ancheta va trebui să vizeze şi acei magistraţi care au îngropat aceste dosare, ascultând de ordinele politice pe care le-au primit„, a spus paleologu la RFI. 

 

În opinia sa, Mineriada din 13-15 iunie 1990 „a fost o catastrofă care ne-a ţinut pe loc foarte mult, a provocat un exod masiv de oameni care au fost dezgustaţi de ce s-a întâmplat atunci şi oripilaţi pe bună dreptate şi au plecat, sunt zeci, sute de mii de oameni, în general foarte bine educaţi, care au plecat atunci. Deci a fost un prim mare exod de elite, provocat de Mineriadă. Fără a mai vorbi de prăbuşirea totală a credibilităţii României pe plan internaţional pentru câţiva ani”.

Întrebat dacă Ion Iliescu mai poate fi tras la răspundere pentru Mineriada din iunie ’90, la 25 de ani după acele evenimente, Theodor Paleologu a răspuns: „Evident că poate fi tras la răspundere. Sigur că intervin diferite considerente, cum ar fi vârsta lui. Nu mă bag să spun păreri, nefiind specialist în chestiunile acestea de Drept, plus că ar trebui să cunosc mult mai bine dosarul în detaliile lui, ceea ce nu e cazul. Sigur că el poate invoca diferite circumstanţe nu zic atenuante în privinţa faptelor, dar e, mă rog, vârstă, timp care a trecut şi aşa mai departe. Totuşi, responsabilitatea ştim cu toţii că o are şi ştie şi el, de fapt. Ce este însă siderant este cum repetă mereu aceleaşi formule propagandistice din 1990, cu elementele destabilizatoare, cu elementele fasciste, toate balivernele astea, care nu fac decât să adauge o notă grotescă întregii apărări din partea lui. Eu mă mir că nu-şi dă seama, că nu poate repeta aceleaşi lucruri la infinit”.

Fostul preşedinte, Ion Iliescu, este urmărit penal în dosarul Mineriadei din iunie 1990, alături de alte persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii.