Theresa May, despre cetăţenii europeni: „Nişte indivizi dintr-o ţară terţă” care nu se vor bucura de drepturi şi protecţie

Ministrul Brexitului, David Davis, a declarat miercuri dimineaţă că negociatorii britanici vor să obţină un acord generos de ieşire pentru cetăţenii europeni care locuiesc deja în Marea Britanie. În acest sens, cetăţenii europeni s-ar bucura de aceleaşi drepturile şi în perioada post-Brexit, transmite Reuters.

03 mai 2017, 10:01
Theresa May, despre cetăţenii europeni: „Nişte indivizi dintr-o ţară terţă” care nu se vor bucura de drepturi şi protecţie

”Este intenţia noastră ca aceştia să aibă parte de o înţelegere cât mai generoasă, exact cu aceleaşi drepturi de care se bucură în acest moment, iar cetăţenii britanici din ţările europene vor avea aceeaşi poziţie”, a declarat David Davis.

De asemenea, Davis a menţionat că este important ca negociatorii să ajungă rapid la un acord cu privire la soarta cetăţenilor europeni care locuiesc deja în Marea Britanie şi a cetăţenilor britanici care locuiesc în toate ţările Uniunii Europene, informează news.ro.

Theresa May consideră că cetăţenii europeni trebuie să fie trataţi ca indivizi dintr-o ţară terţă

Declaraţiile ministrului britanic sunt însă departe de poziţia exprimată de premierul Theresa May într-o cină de lucru de săptămâna trecută cu Jean-Claude Juncker. Potrivit unor surse europene, premierul britanic a susţinut că o soluţie ar fi tratarea cetăţenilor europeni ca indivizi dintr-o ţară terţă, care nu se bucură de drepturi sau o protecţie suplimentară în Marea Britanie.

Citeşte şi Brexit: Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, RISC NUCLEAR

Însă, Juncker a susţinut că o asemenea soluţie ar reprezenta o mare problemă, întrucât cetăţenii europeni se bucură în acest moment de multe drepturi speciale şi negociatorii ar trebui să analizeze mai multe detalii, inclusiv legate de asigurarea medicală a cetăţenilor europeni din Regatul Unit, potrivit .

Ministrul Davis a declarat că o notă de plată de 100 de miliarde de euro este inacceptabilă pentru Marea Britanie. Uniunea Europeană a insistat că britanicii vor trebui să accepte anumite consturi, inclusiv plata obligaţiilor financiare pentru exerciţiul bugetar anual, care se încheie la un an după ieşirea Regatului Unit.