Theresa May, noi propuneri privind frontiera irlandeză

Premierul britanic Theresa May a anunţat marţi că ţara sa pregăteşte o nouă ofertă pentru Uniunea Europeană în vederea depăşirii impasului în care se află negocierile privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, transmit Reuters şi Press Association.

02 oct. 2018, 09:33
Theresa May, noi propuneri privind frontiera irlandeză

”Vom prezenta acele propuneri. Pot doar să explic de ce înaintăm propriile propuneri? Facem asta pentru că planul prezentat de Uniunea Europeană nu este acceptabil pentru noi”, a spus şefa executivului britanic într-un interviu acordat postului de radio LBC.

Facem propriile propuneri ”întrucât planul pe care UE l-a prezentat este unul care în realitate menţine Irlanda de Nord în uniunea vamală şi garantează că de fapt există o frontieră vamală în Marea Irlandei”, a adăugat May, informează Agerpres.

Ea a subliniat că nu a arătat ‘nimic altceva decât respect’ în timpul negocierilor cu UE privitoare la Brexit şi că Marea Britanie merită să beneficieze de acelaşi respect.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmează să părăsească Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxellesul privind viitoarele relaţii.

Citeşte şi Viorica Dăncilă, la întâlnirea cu Michel Barnier: România a început pregătirile pentru Brexit

Uniunea Europeană insistă să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ceea ce însă ar crea o frontieră între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru guvernul Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării, potrivit Agerpres.

Mai mulţi oficiali UE susţin că un acord cu Londra încheiat în decembrie acest an sau chiar în luna ianuarie 2019 ar lăsa aproximativ suficient timp pentru a fi ratificat de parlamentele britanic şi din statele UE.

Scenariul cel mai improbabil, dar pe care unii diplomaţi europeni îl iau în calcul, este ca Marea Britanie să solicite prelungirea tratativelor cu UE după 29 martie 2019, data ieşirii efective a ţării din UE. Eventuala prelungire a negocierilor ar trebui convenită în unanimitate de celelalte 27 de state membre ale UE.