ALEGERI ANTICIPATE în Marea Britanie pe 8 iunie. Parlamentul a aprobat cererea premierului Theresa May. Tusk: Un scenariu de Hitchcoch

Parlamentul britanic a aprobat convocarea alegerilor anticipate miercuri, la cererea premierului conservator Theresa May. Scrutinul va avea loc pe data de 8 iunie.

19 apr. 2017, 09:14
ALEGERI ANTICIPATE în Marea Britanie pe 8 iunie. Parlamentul a aprobat cererea premierului Theresa May. Tusk: Un scenariu de Hitchcoch

Pentru convocarea alegerilor anticipate au votat 522 dintre cei 650 de parlamentari ai Camerei Comunelor, iar numărul voturilor împotrivă a fost de numai 13.

Premierul britanic Theresa May a declarat miercuri că organizarea de alegeri anticipate în 8 iunie, în loc să se aștepte până în 2020, va preveni o situație în care ea ar fi nevoită să poarte negocieri dure cu UE și, în același timp, să se confrunte cu alegeri pe plan intern.

Conform agendei, se așteaptă ca Marea Britanie să părăsească UE în martie 2019. Alegeri anticipate în iunie anul curent nu o vor obliga să se confrunte cu votul alegătorilor înainte de 2022, oferindu-i o marjă mai largă de manevre la finalul negocierilor pentru Brexit, apreciază Theresa May.

„Potrivit agendei, dacă alegerile ar fi fost în 2020, am fi ajuns la partea cea mai importantă a negocierilor (pentru Brexit), sfârșitul acestor negocieri, în același timp cu începutul alegerilor generale” din Marea Britanie, a declarat May într-un interviu pentru BBC.

Citeşte şi Theresa May, premierul Marii Britanii, vrea un alt Parlament. Anunţă alegeri anticipate pentru 8 iunie

Premierul britanic Theresa May a anunțat marți că a decis organizarea de alegeri legislative anticipate pentru data de 8 iunie, apreciind că aceasta este singura cale de a garanta stabilitatea politică pentru viitorii ani în timp ce Londra negociază ieșirea din Uniunea Europeană.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a catalogat mişcarea Theresei May de a cere alegeri anticipate în Marea Britanie drept „o răsturnare de situaţie demnă de Alfred Hitchcock”.

Tusk a numit decizia premierului britanic de a convoca alegeri anticipate o întorsătură demnă de regizorul născut în Regat, căruia îi este atribuit citatul un film bun „ar trebui să înceapă cu un cutremur şi să fie urmat de o tensiune continuă”.

Premierul britanic Theresa May a anunţat că va înainta miercuri solicitarea de organizare a alegerilor anticipate către Camera Comunelor, unde măsura trebuie aprobată cu o majoritate de două treimi, în încercarea de a apăra Brexitul, comentând că „ţara ajunge la un consens, dar asta nu se întâmplă şi la Westminster”.  

„Hitchcock a fost cel care a regizat Brexit: mai întâi un cutremur, apoi tensiunea creşte”, a scris Tusk pe Twitter.

Pentru a valida organizarea scrutinului, May trebuia să obțină acordul Parlamentului cu o majoritate de două treimi.