Theresa May, ultimele ore în funcţia de premier. Soarta sa va fi decisă miercuri, după o moţiune de cenzură

Camera Comunelor a respins proiectul ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană cu un acord, iar poziţia premierului Theresa May a devenit din ce în ce mai fragilă.

15 ian. 2019, 19:43
Theresa May, ultimele ore în funcţia de premier. Soarta sa va fi decisă miercuri, după o moţiune de cenzură

Partidul Laburist britanic, aflat în opoziţie, a depus marţi seară, în contextul respingerii Acordului Brexit de către Camera Comunelor, un proiect privind organizarea unei moţiuni de cenzură la adresa Guvernului Theresa May. Moţiunea de cenzură va fi dezbătută miercuri.

Citeşte şi Parlamentul britanic a votat, marţi, respingerea acordului cu UE privind Brexitul. UPDATE

În contextul actualei crize politice, se conturează următoarele posibilităţi: renegocierea acordului actual, producerea Brexit fără niciun acord privind viitoarea relaţie bilaterală, convocarea alegerilor parlamentare anticipate în Marea Britanie, organizarea unui nou referendum privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană sau renunţarea la Brexit.

Intenţia liderului laburiştilor, Jeremy Corbyn, este tocmai de a provoca alegeri generale anticipate după răsturnarea guvernului May prin moţiune de cenzură. El dpune chiar că aceste alegeri ar putea avea loc cel mai târziu în luna martie.

Decizia de marţi seara a Parlamentului de la Londra pune sub semnul întrebării calendarul Brexit, care intenționează să finalizeze plecarea Marii Britanii din UE până pe 29 martie.