Ţigări de contrabandă, aduse cu deltaplanul din Republica Moldova

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Vaslui au anihilat activitatea unei grupări care aducea în România ţigări de contrabandă din Republica Moldova prin intermediul unor aparate de zbor uşoare, tip deltaplan, care zboară la altitudini relativ reduse şi nu pot fi detectate de radare.

31 oct. 2014, 18:53
Ţigări de contrabandă, aduse cu deltaplanul din Republica Moldova

Procurorii DIICOT au constatat că pe teritoriul României acţionează un grup infracţional organizat format din cetăţeni moldoveni, specializaţi în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă cu ţigări.

Cantităţi mari de ţigări provenind din Republica Moldova erau introduse ilegal în România prin intermediul aparatelor de zbor uşoare, tip deltaplan, din care erau paraşutate colete dotate dispozitive de localizare prin sistemul GPS.

CITEŞTE ŞI: Urmărire ca-n filme după contrabandiştii de ţigări. Poliţiştii au tras mai multe focuri de armă

Activitatea grupării era planificată şi bine organizată în cele mai mici detalii. Astfel, membrii grupării veneau mai întâi în recunoaşte şi identificau locul unde urma să fie paraşutate coletele cu ţigări.

Totodată, membrii grupării erau atenţi în ceea ce priveşte stabilirea unor eventuale legături între ei: intrau în Romania prin PTF Albiţa, separat cu alte autovehicule, foloseau aparate telefonice special achiziţionate pentru ziua când desfăşurau activităţi de contrabandă şi foloseau în transport mai multe autovehicule în care erau amenajate locaşuri speciale pentru ascunderea ţigărilor de contrabandă.

O astfel de activitate de contrabandă s-a desfăşurat în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2014, când teritoriul României a fost survolat ilegal de un aparat de zbor tip deltaplan, în două rânduri, la intervale scurte de timp, şi din care au fost paraşutate în zona comunei Viişoara, judeţul Vaslui, patru colete în care se aflau, în total, 7.969 pachete cu ţigări, de diferite mărci, ce aveau aplicate timbru fiscal de Republica Moldova.

Doi dintre membrii grupării, care aveau misiunea să preia coletele paraşutate, au fost identificaţi de către procurorii DIICOT.

În urma audierii lor, în datele de 30 şi 31 octombrie, procurorii DIICOT au dispus reţinerea preventivă pentru 24 de ore a inculpaţilor Tudor Guzun (42 de ani) şi Vasile Guţanu (35 de ani), ambii cetăţeni moldoveni, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi introducere în ţară de cantităţi de ţigări prin alte locuri decât cele prevăzute de lege pentru controlul vamal.

Cei doi au fost prezentaţi vineri Tribunalului Vaslui cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile iar cererea procurorilor a fost admisă de către instanţă.

CITEŞTE ŞI: Bunicuţă TRAFICANTĂ DE ŢIGĂRI, săltată de mascaţi