TIMBRUL DE MEDIU va putea fi plătit la un ghişeu unic. Explicaţiile preşedintelui Fondului de Mediu

Timbrul de mediu a intrat în vigoare vineri. Adrian Gearap, preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, a declarat pentru "Gândul" că timbrul de mediu va taxa maşinile numai în funcţiile de emisiile de dioxid de carbon, iar timbrul va putea fi plătit la un ghişeu unic.

15 mart. 2013, 21:49

„Timbrul de mediu este urmaşul taxei auto, numai că el vine cu o nouă abordare. Şi anume, va fi calculat în principal în emisia de dioxid de carbon. De ce spun lucrul ăsta? Pentru că vechea taxă era calculată în funcţie de cilindree în proporţie de 70%. Astfel, se crea o dublă impozitare, pentru că şi impozitul pe autoturism calculat de autorităţile locale era calculat tot în funcţie de cilindree”, a spus Adrian Gearap.

Preşedintele AFM  a declarat că în maximum 60 de zile şoferii vor avea la dispoziţie un  ghişeu unic la care să plătească timbrul de mediu.

Deja lucrăm la un sistem integrat pentru ca oamenii să se duca la un ghişeu unic. Ca termen, undeva în termen de 60 de zile o să fim gata cu acest nou sistem”, a mai spus Adrian Gearap.

Normele începând de la Euro 3, Euro 4, Euro 5 au înscrise în cartea de identitate a maşinii emisia de dioxid de carbon, emisia înscrisă de producător. Normele de la Euro 2 în jos vor rămâne să se calculeze la fel cum s-au calculat şi până acum. Sunt norme vechi care nu au avut obligativitatea de a stipula în documente emisia de dioxid de carbon”, precizat Adrian Gearap.

Preşedintele AFM a estimat că şi anul acesta statul va returna  400 de milioane de lei pentru taxa auto încasată, la fel ca şi în 2012. „Taxa de înmatriculare va fi schimbată în permanenţă, la perioade de câţiva ani pentru că vin alte norme. Euro 6 care este în momentul de faţă o normă facultativă va deveni obligatorie în 2015, în locul categoriei euro 5„, a declarat Adrian Gearap.

Guvernul a avizat, pe 19 februarie, introducerea timbrului de mediu care va fi perceput la înmatricularea maşinilor, înlocuind actuala taxă auto.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 9/ 2013, care prevede plata unui timbru de mediu la înmatricularea maşinilor, a intrat în vigoare vineri.

Prin aplicarea timbrului de mediu, Fondul de Mediu este estimat să crească faţă de 2012 cu 100 de milioane de lei, dacă românii vor cumpăra aceleaşi tipuri de maşini. Suma care ar trebui să ajungă la Administraţia Fondului de Mediu (AFM), din încasarea timbrului de mediu pe 2012, este estimată astfel la 700 de milioane de lei.

Pe de altă parte, în urma deciziilor definitive de restituire a vechii taxe obţinute în instanţă, statul va plăti anul acesta o sumă estimată la 400 de milioane de lei.

Cei care au plătit vechea taxă de poluare nu vor mai plăti timbrul de mediu, în timp ce persoanele cărora le-a fost restituită taxa vor plăti timbrul la prima transcriere.

Timbrul va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere, dar nu şi în cazul tranzacţiilor civile (moştenire sau partaj).

Noua formulă de calcul conduce la o creştere în medie de aproximativ 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi la o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru cele Euro 2, Euro 1 şi non-euro. Suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro.