Timmermans despre condamnarea penală a lui Dragnea: Justiţia şi-a urmat cursul în linia domniei legii în România. Punct

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat că procesul care a dus la condamnarea lui Liviu Dragnea s-a înscris în linia domniei legii, precizând că depinde de legislaţia fiecărui stat dacă o persoană aflată într-o asemenea postură poate sau nu ocupa o funcţie de demnitate publică.

RomaniaTV.net
20 apr. 2017, 20:26
Timmermans despre condamnarea penală a lui Dragnea: Justiţia şi-a urmat cursul în linia domniei legii în România. Punct

”Nu este o problemă de principiu, este o problemă de legislaţie. Dacă ai condamnare şi ţi-ai efectuat condamnarea, depinde de sistemul legal din statul-membru dacă ţi se permite să ocupi o funcţie publică. Nu există o regulă internaţională fixă, depinde cum vrei să interpretezi acest principiu. Diferă în funcţie de stat”, a declarat Frans Timmermans, întrebat fiind în cadrul unei dezbateri organizate la Bucureşti pe tema viitorului UE, care este poziţia sa faţă posibilitatea ca o persoană condamnată penal să mai poată ocupa o funcţie publică.

Întrebat în continuare cum vede faptul că Liviu Dragnea este preşedintele principalului partid din România şi preşedintele Camerei Deputaţilor după ce a fost condamnat, Timmermans a comentat: ”Justiţia şi-a urmat cursul, o condamnare a fost pronunţată. Ceea ce s-a întâmplat de atunci este în linia statului de drept în România. Punct.”

Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans a spus că principala obligaţie pe care o are acum partidul lui Liviu Dragnea este să îndeplinească ce a promis în campania electorală.

”La ultimele alegeri, partidul care a câştigat a obţinut victoria pe o platformă socială, pentru mai multă justiţie socială. Oamenii, nu numai cei din România, văd că creşterea economică nu este egal distribuită. Unii profită, alţii sunt lăsaţi în urmă şi domnul Dragnea a obţinut o majoritate pe promisiunea că va aduce mai multă dreptate socială. Apelul meu către Guvern este să aducă ce au promis pentru că asta este singura justificare pentru ce aţi obţinut. Dacă faceţi asta, rămâneţi ataşaţi domniei legii şi aveţi grijă ca justiţia să-şi urmeze cursul indiferent cine este obiectul unei investigaţii, atunci veţi obţine încrederea populaţiei”, a declarat Timmermans.

El a avertizat că voturile obţinute în alegeri nu trebuie folosite ca scuză pentru ca unii politicieni să se ferească de justiţie. ”Dacă vă veţi folosi de puterea politică pentru a vă feri de justiţie, veţi crea o problemă uriaşă în societate. Deci trebuie să evitaţi impresia că aţi obţinut un mandat din partea populaţiei să faceţi ceva şi să faceţi altceva şi cred că asta a mers îngrozitor de prost în ianuarie, iar acum Guvernul încearcă să corecteze asta (…) În această ţară am văzut că sistemul judiciar nu este intimidat pentru că oamenii politici au primit un mandat”, a conchis Timmrmans.