Toader: „Caut acel prag rezonabil pentru abuz în serviciu”. Ce spune despre declaraţia Comisiei de la Veneţia

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat marti dimineata ca el "cauta acel prag rezonabil" in cazul infractiunii de abuz in serviciu si ca "standardele Comisiei de la Venetia reprezinta repere interpuse in controlul de constitutionalitate. Declaraţia ministrului Justiţiei vine in contextul in care Comisia de la Venetia a raspuns unei solicitari a ziarului Adevarul ca "pragul" mentionat intr-un raport al Comisiei "nu este in niciun caz unul financiar".

RomaniaTV.net
26 sept. 2017, 08:08
Toader: „Caut acel prag rezonabil pentru abuz în serviciu”. Ce spune despre declaraţia Comisiei de la Veneţia

Tudorel Toader a spus marti ca este membru titular al Comisiei de la Venetia si ca legea privind pragul va respecta standardele nationale si europene.

„Standardele Comisiei de la Venetia reprezinta repere interpuse in controlul de constitutionalitate”, a afirmat ministrul Justitiei.

Declaratiile ministrului Justiţiei vin dupa ce ziarul „Adevarul” a obtinut pozitia oficiala a Comisiei de la Venetia asupra asa-numitului prag de prejudiciu care ar trebui impus in definirea infractiunii de abuz in serviciu, prag sub care fapta ar urma sa fie dezincriminata penal.

Comisia de la Veneţia consideră că prevederile penale naţionale privind „abuzul în serviciu”, „exces de autoritate” şi alte expresii similare trebuie interpretate în sens restrâns şi aplicate cu un prag înalt, astfel încât acestea să poată fi invocate în cazuri unde fapta este de natură gravă, cum ar fi de exemplu infracţiuni grave împotriva proceselor democratice naţionale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparţialităţii administraţiei publice etc’. (paragraful 102).

Aşadar, decisivă este natura faptei, iar pragul la care se referă nu este în niciun caz unul financiar. Mai mult, acest prag se aplică desigur doar normelor cu caracter general din legea penală privind abuzul în serviciu, dar nu şi la alte infracţiuni precum corupţia, spălarea banilor sau abuz de încredere”.

Comisia de la Veneţia este un organism în care sunt reprezentate toate ţările membre ale Consiliului Europei. Din partea României, membru titlular al Comisiei este Tudorel Toader, actualul ministru al Justiţiei, iar membru supleant este Bogdan Aurescu, actualmente consilier prezidenţial.