Toader, despre întâlnirile cu sindicatele: Temele dezbătute au inclus statutul grefierilor şi salarizarea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, precizează că, în perioada aprilie - noiembrie 2017, au avut loc patru întâlniri cu reprezentanţi ai sindicatelor, în care au fost abordate inclusiv teme precum statutul grefierilor, salarizarea unitară şi deficitul de personal.

RomaniaTV.net
14 mart. 2018, 09:05
Toader, despre întâlnirile cu sindicatele: Temele dezbătute au inclus statutul grefierilor şi salarizarea

Precizările au fost făcute în contextul în care grefierii au anunţat proteste, fiind nemulţumiţi de faptul că nu ar fi fost consultaţi cu privire la elaborarea Statutului acestora, precum şi la salarizarea unitară.

Potrivit datelor postate de Toader pe pagina sa de Facebook, o primă întâlnire a avut loc în data de 26 aprilie între secretarul de stat Marieta Safta şi reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale Sindicale ”Projust”, discuţiile de la acel moment vizând uniformizarea salarizării personalului auxiliar de specialitate şi a personalului conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, gestionarea corectă şi eficientă a carierei profesionale a personalului de specialitate prin elaborarea unui nou statut al profesiei, reglementarea unitară a reîncadrărilor salariale, analizarea şi, eventual, modificarea şi completarea tuturor regulamentelor elaborate de Ministerul Justiţiei ce privesc cariera şi atribuţiile personalului auxiliar de specialitate, normarea muncii şi regândirea statelor de funcţii.

În data de 12 septembrie 2017, la sediul Curţii de Apel Bucureşti, a avut loc întrevederea dintre ministrul Justiţiei şi reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale ‘Justiţia’, afiliată Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian. La întâlnire au participat angajaţi ai instanţelor de judecată, dintre care: prim-grefieri, preşedinţi şi manageri economici ai Curţilor de Apel, grefieri arhivari şi registratori.

”Discuţiile au fost axate pe efectele pe care le-a adus Legea-cadru nr. 153/2017 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Au fost abordate şi temele referitoare la deficitul de personal sau felul în care este organizat volumul de muncă raportat la resursa umană din instanţele de judecată, plata orelor suplimentare, precum şi vârsta de pensionare pentru personalul auxiliar de specialitate şi conex”, se arată în postare.

De asemenea, o altă întâlnire a avut loc în data de 27 septembrie 2017, între ministrul Tudorel Toader, secretarul de stat Marieta Safta şi reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale ”Projust”, organizaţie sindicală ce reprezintă mai mult de 50% din personalul de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea.

În cadrul acelei întrevederi s-au discutat problemele referitoare la deficitul de personal, volumul mare de muncă, plata orelor suplimentare, precum şi vârsta de pensionare, spune ministrul.

În data de 14 noiembrie 2017, ministrul Justiţiei s-a întâlnit cu reprezentanţii grefierilor. ”Au fost discutate aspecte legate de statutul grefierilor, salarizarea unitară şi deficitul de personal”, se mai menţionează în postare.