Toader, despre proiectul de Cod administrativ: Doar faptele torţionarilor şi cele contra păcii şi omenirii sunt imprescriptibile

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat, miercuri, că, şi dacă proiectul de Cod administrativ nu prevedea excepţia privind posibilitatea ca persoanele care au suferit condamnări penale dar au fost reabilitate să poată face parte din Guvern, efectul juridic era absolut acelaşi, pentru că doar faptele contra păcii şi omenirii, şi cele contra umanităţii, precum acelea săvârşite de foştii torţionari sunt imprescriptibile.

RomaniaTV.net
12 iul. 2017, 17:58
Toader, despre proiectul de Cod administrativ: Doar faptele torţionarilor şi cele contra păcii şi omenirii sunt imprescriptibile

Tudorel Toader a explicat că în Codul Penal sunt mai multe texte de lege care se referă la reabilitare şi că avem o reabilitare de drept şi una judecătorească.

„Părerea mea este următoarea: şi dacă proiectul de act normativ nu prevedea acea excepţie, efectul juridic era absolut acelaşi, pentru că noi în România şi în sistemele juridice în generel avem două mari categorii de fapte: fapte prescriptibile şi fapte imprescriptibile. Cele imprescriptibile sunt cele contra păcii şi omenirii. Cele prescriptibile sunt toate celelalte”, a explicat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a amintit că la Curtea Constituţională a fost o mare dezbatere cu privire la imprescriptibilitatea faptelor contra umanitaţii, respectiv ale torţionarilor, şi s-a constatat că şi acelea sunt imprescriptibile.

Ministrul a explicat că reabilitarea de drept survine când cel condamnadat a suferit o pedeapsă cu amendă, o pedeapsă de până la doi ani sau o pedeapsă cu suspendarea, iar la împlinirea termenului dispar decăderile, interdicţiile care rezultă din condamnare.

Totodată, Tudorel Toader a subliniat că proiectul de Cod administrativ este un proiect de lege, nu proiect de OUG, astfel că va parcurge toată procedura de adoptare a unei legi organice. „Nu ne aflăm în faţa unei posibile ordonanţe de urgenţă, ci în faţa unui act normativ care va parcurge procedura normală de legiferare”, a subliniat el, precizând că acest proiect reuneşte 20 de legi, acte normative care în momentul de faţă sunt în câmpul activ al legislaţiei naţionale, scopul fiind să ducă spre o reglementare mai previzibilă, predictibilă şi clară.

„Acest proiect de Cod administrativ se află în dezbatere publică din 8 noiembrie 2016. Deci, dacă vreţi, nu e un proiect de act normativ elaborat de actualul Guvern, ci unul preluat, pentru sistematizarea, ordonarea, structurarea reglementărilor specifice din domeniu”, a explicat Toader.

El a menţionat că proiectul ţine cont şi de deciziile CCR şi de directivele europene.

Codul Administrativ reuneşte 20 de acte normative în vederea clarificării prevederilor, asigurării aplicării lor unitare şi neinterpretabile, precum şi eliminării contradicţiilor, redundanţelor şi situaţiilor de vid legislativ, potrivit Guvernului.

Proiectul de lege se află încă în consultare publică şi în avizare interministerială, instituţiile interesate putând în continuare să formuleze propuneri şi observaţii.

Textul depus de Guvernul Tudose în consultare publică, din luna iulie, preia din prevederile proiectului elaborat de Ministerul Dezvoltării, pe vremea când acesta era condus de Vasile Dîncu, inclusiv în ceea ce priveşte Legea 90, însă nu este preluat integral.

Un proiect de lege pregătit de Guvernul Tudose va abroga Legea 90/2001, care interzice unei persoane condamnate penal să fie membru al Guvernului, actualul Cabinet urmând ca printr-un alt act să excepteze de la această interdicţie persoanele care s-au reabilitat, a scris, miercuri, Profit.ro.