Toader, despre trimiterea documentelor pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă: Şi pe jos ajungeau mai repede

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că a durat două săptămâni, respectiv de pe 7 martie pe 21 martie, ca magistraţii Curţii de Apel Ploieşti să trimită documentele în original pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă, precizând că "şi pe jos ar fi ajuns mai devreme".

28 mart. 2018, 06:14
Toader, despre trimiterea documentelor pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă: Şi pe jos ajungeau mai repede

„Am transmis solicitarea la Curtea de Apel Ploieşti pe 27 februarie. Pe 7 martie, Curtea de Apel Ploieşti ne-a transmis documentele, Ministerul Justiţiei le-a tradus, pe 8 martie le-a transmis prin fax la Curtea Supremă din Serbia. Cu dovadă de expediere, cu dovadă de primire.

Citeşte şi: Tudorel Toader, despre cererea lui Sebastian Ghiţă, de suspendare a extrădării: Să se adreseze instanţei din Serbia, nu MJ

Am solicitat Curţii de Apel, cum cere procedura de extrădare, documentele în original. Dacă ni le-a trimis în copie pe 7 martie, în original ni le-a trimis pe 21 martie 2018. În aceeaşi zi, 21 martie, au fost transmise pin curierat rapid către Ministerul Justiţiei din Serbia şi avem dovada primirii la minister pe 23 martie. Cel mult, puteţi întreba Curtea de Apel Ploieşti de ce i-au trebuit două săptămâni, de pe 7 martie până pe 21 martie, să ajungă de la Ploieşti la Ministerul Justiţiei din România , unde ar fi ajuns şi pe jos mai devreme de două săptămâni”, a declarat, miercuri, Tudorel Toader la Ministerul Justiţiei.

Reacţia ministrului Justiţiei vine după ce presa sârbă a scris că documentele suplimentare în cazul Sebastian Ghiţă nu au ajuns la Înalta Curte de Casaţie din Belgrad.

Curtea de Apel Ploieşti a demarat o anchetă administrativă cu privire la persoanele implicate în eliberarea actelor necesare cu privire la extrădarea lui Sebastian Ghiţă şi cum au acţionat acestea, după ce ministrul Tudorel Toader a criticat viteza de reacţie a instanţei din Ploieşti.

Aspectele care au condus la înaintarea acestei din urmă adrese, în original, către ministerul Justiţiei, la data 21.03.2018 formează obiectul unei cercetări administrative, în vederea identificării persoanelor responsabile cu privire la aceasta”, se arată într-un punct de vedere al Curţii de Apel Ploieşti.

Aceeaşi sursă precizează că prima solicitare de date a Ministerului Justiţiei, în cazul Ghiţă, a venit pe 27 februarie 2018, iar răspunsul a fost dat pe 5 martie. Două zile mai târziu, ministerul Justiţiei a revenit cu o cerere astfel încât actele să fie trimise în original. Adresa de răspuns a fost înaintată, în original, către minister, abia pe 21 martie.