Toader: Ministerul Justiţiei a întocmit punctul de vedere privind excepţia de neconstituţionalitate invocată de Bombonica Prodana

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a afirmat joi că o direcție din cadrul ministerului pe care îl conduce a întocmit punctul de vedere al Guvernului în ceea ce privește excepția de neconstituționalitate referitoare la pragul pentru abuzul în serviciu, invocată de Bombonica Prodana, fosta soție a președintelui PSD, Liviu Dragnea, în dosarul angajărilor la DGASPC Teleorman.

18 mai 2017, 07:33
Toader: Ministerul Justiţiei a întocmit punctul de vedere privind excepţia de neconstituţionalitate invocată de Bombonica Prodana

UPDATE Şi premierul Sorin Grindeanu a declarat joi că punctul de vedere privind excepţia de neconstituţionalitate invocată de Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, l-a dat Ministerului Justiţiei, aceasta fiind procedura, dar aceste puncte de vedere pleacă de la Executiv sub semnătura prim-ministrului. Grindeanu a subliniat că nu vrea să interfereze în ceea ce înseamnă munca pe care o fac specialiştii.

”Procedural, toate punctele de vedere pe care Guvernul le trimite către Curtea Constituţională, pot să spun că semnez zeci, dacă nu sute, săptămânal, de asemenea puncte de vedere. Procedural, lucrurile stau în felul acesta: Ministerul Justiţiei are un departament special care se ocupă cu aceste sesizări nepersonificate şi care dau, atunci când se solicită din partea CCR, dau un punct de vedere al Ministerului Justiţiei pe care îl înaintează, prin adresă către Guvern, iar procedural, pleacă sub semnătura prim-ministrului. Specialiştii din departamentul respectiv, care nu are legătură cu persoana X, Y, au făcut acest punct de vedere pe care Guvernul l-a înaintat către Curtea Constituţională. V-am asigurat de la început că nu vreau să interferez în ceea ce înseamnă muncă pe care specialiştii o fac. Tot timpul s-a respectat această procedură”, a declarat Sorin Grindeanu, citat de News.ro.

 

Întrebat dacă punctul de vedere al Guvernului privind excepția de neconstituționalitate invocată de Bombonica Prodana a fost întocmit de Ministerul Justiției, Tudorel Toader a răspuns: „Da. (…) De către colegii noștri, nu le fac eu punctele de vedere. Avem o direcție care se ocupă cu așa ceva”, potrivit Agerpres.

Ministrul Justiției a explicat ipotezele privind admisibilitatea excepțiilor de neconstituționalitate referitoare la abuzul în serviciu.

„O ipoteză care a fost rezolvată de CCR prin Decizia 405. Există o jurisprudență și, după lege, după articolul 29 din Legea 47, că, atunci când o problemă de drept e rezolvată de Curtea Constituțională a României (CCR) prin admiterea excepției, ori de câte ori vine altcineva și critică același text de lege din aceeași perspectivă, excepția devine inadmisibilă. Prin urmare, prin Decizia 405, CCR a admis excepția de neconstituționalitate cu privire la sintagma ‘îndeplinește în mod defectuos’. Ori de câte ori cineva se raportează la 405, critica este inadmisibilă. Dacă, un autor de excepție critică aceeași lege, același articol din altă perspectivă, cum este de exemplu în cazul la care faceți referire, atunci nu mai este competența nici a Ministerul Justiției, nici a Guvernului, este competența exclusivă a CCR. Prin urmare, dacă ne raportăm la 405, este inadmisibilă, dacă ne raportăm la lipsa pragului, nu este problema Guvernului, a ministerului, e problema exclusivă a CCR care va stabili că trebuie sau că nu trebuie”, a spus Tudorel Toader, la Palatul Parlamentului.

La sfârșitul lunii martie, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis cererea invocată de Bombonica Prodana privind sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate a unui articol din Codul penal care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu.

Excepția de neconstituționalitate se referă la dispozițiile art.248 Cod penal anterior, corespondent în art. 297 alin.1 noul Cod penal și art. 132 din Legea nr.78/2000.

Avocatul Toni Neacșu, cel care o apără pe Bombonica Prodana, a explicat că dorește ca CCR să se pronunțe asupra stabilirii unui prag valoric, sub care abuzul în serviciu să nu mai fie infracțiune.

Bombonica Prodana a fost trimisă în judecată de DNA cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, la data comiterii faptei aceasta fiind coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei și șef serviciu Secretariat din cadrul DGASPC Teleorman.

În același dosar, a fost trimis în judecată și Liviu Dragnea, care este acuzat de săvârșirea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, a infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.

Citeşte şi: Guvernul cere Curţii Constituţionale să respingă ca inadmisibilă excepţia Bombonicăi Dragnea privind abuzul în serviciu