Toate blocurile din centrul Capitalei trebuie reexpertizate tehnic în REGIM DE URGENŢĂ

Toate blocurile din centrul Bucureştiului, încadrate în clase de risc seismic, trebuie reexpertizate tehnic conform Codului de evaluare seismică P100-3/2008, potrivit unui expert tehnic în construcţii atestat de Ministerul Dezvoltării Regionale.

01 mart. 2016, 06:33
Toate blocurile din centrul Capitalei trebuie reexpertizate tehnic în REGIM DE URGENŢĂ

Primăria Capitalei actualizează lunar lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic din Bucureşti. Cele mai multe dintre clădiri au fost expertizate înainte de anul 2008 potrivit Normativului de proiectare P100-92, elaborat de Universitatea Tehnica de Construcţii Bucureşti acum 24 de ani.

Potrivit unui expert atestat care a expertizat mai multe clădiri din Bucureşti începând cu anul 1992, diferenţele dintre Normativului de proiectare P100-92 şi Codul de evaluare seismică P100-3/2008 sunt esenţiale, motiv pentru care toate construcţiile din Bucureşti trebuie reexpertizate de urgenţă.

Expertizele la toate blocurile din centrul Bucureşti trebuie reluate în regim de urgenţă întrucât au fost realizate după prevederile de acum 24 de ani, conform Normativului de proiectare P100-92. Clădirile trebuie să fie expertizate după prevederile din 2008. Toate clădirile din centrul Bucureştiului sunt expertizate pe baza prescripţiilor din ’92. Diferenţele sunt esenţiale între cele din 92 şi 2008. Am făcut analiza blocului cu coloane de la Piata Romana in 1993 şi am încadrat-o la categorii de urgente 1. Trecerea în clasa de risc seismic I a însemnat forţarea unei decizii„, a declarat pentru RomaniaTV.net Dan Stănciulescu, expert tehnic atestat.

Primăria Capitalei a publicat pe 25 februarie 2016 lista actualizată a imobilelor încadrate în diferite clase de risc seismic. Potrivit acestei liste, 181 de clădiri din Bucureşti sunt considerate PERICOL PUBLIC în caz de cutremur, în timp ce alte 173 au un RISC RIDICAT de prăbuşire.

Alte 308 imobile sunt încadrate în clasa II de risc seismic, care sub aspectul cutremurului pot suferi degradări structurale majore, iar 91 de imobile sunt încadrate în clasa III de rism seismic, care sub efectul cutremurului pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranţa structurală.

CITEŞTE ŞI Cât costă şi cum poţi obţine certificatul care atestă gradul de risc seismic al casei

Şase clădiri se află pe lista imobilelor încadrate în clasa IV de risc seismic. Aici se încadrează toate construcţiile la care răspunsul seismic aşteptat este similar celui obţinut la construcţiile proiectate pe baza prescripţiilor în vigoare.

Numărul imobilelor încadrate în categorii de urgenţe, conform normativului P100-92, dar neîncadrate în clase de risc seismic corespunzător este de 1590.

Iar numărul imobilelor neîncadrate în categorii de urgenţe sau în clase de risc seismic este de 146.

Pe lista clădirilor consolidate se află doar 73 de imobile.

CONSULTĂ LISTA ACTUALIZATĂ a clădirilor cu risc seismic din Capitală