TOP 10 cele mai PERICULOASE haine şi jucării pentru copii. LISTA din Sistemul de ALERTĂ RAPIDĂ a consumatorilor

Pentru că se apropie cu repeziciune sărbătorile de iarnă, mulţi părinţi au început să caute deja cadouri pentru cei mici. Atenţie, însă! O jucărie care poate părea banală poate face rău uneori copilului, la fel cum o haină nepotrivită poate pune în pericol viaţa celui mic. Pentru a evita situaţiile neplăcute, înainte de a pleca la cumpărături puteţi consulta şi lista articolelor periculoase pentru copii care au fost descoperite pe piaţă şi au fost introduse în Sistemul de Alertă Rapidă - RAPEX. 

27 nov. 2016, 08:10

Cele mai multe articole considerate periculoase pentru copii sunt hainele care au şireturi. Autorităţile susţin că, în absenţa părinţilor, astfel de articole de îmbrăcăminte pot constitui un pericol pentru viaţa celui mic.

TOPUL CELOR MAI PERICULOASE ARTICOLE PENTRU COPII, CONFORM RAPEX

1. Vesta pentru băieţi cu şiret este considerată periculoasă şi a fost retrasă de pe piaţă din cauză că un copil mic s-ar putea strangula cu şireturile în timpul activităţilor pe care le desfăşoară. 

2. La fel de periculoasă este considerată şi bluza de trening pentru copii cu şireturi împletite. Riscul de strangulare este motivul pentru care articolul a fost retras de pe piaţă.

3. Inclusiv hainele pentru copii care se încheie cu elastic gumat sunt considerate nepotrivite de autorităţile europene care au decis să le retragă din magazine din cauză că sistemul de închidere ar putea fi înghiţit de cel mic, existând riscul de strangulare. 

4. Pe lista articolelor interzise, autorităţile europene au inclus şi blugii pentru fetiţe, cu imprimeuri cu floricele din cauză că elementele decorative de pe pantaloni pot fi desprinse cu uşurinţă de cei mici care le pot înghiţi mai apoi. 

5. La fel de periculoşi sunt consideraţi şi saboţii din burete pe care foarte muţi copii i-au purtat în această vară. Autorităţile spun că antenele pot fi desprinse cu uşurinţă şi există riscul să fie înghiţite de copii care s-ar putea îneca. 

La cumpărarea jucăriilor, părinţii şi nu numai sunt sfătuiţi de comisarii de la Protecţia Consumatorului să ia numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie;
să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale; jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei;
să ştie că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească;
să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici;
trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul:

„Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.

Fraza „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere /pictograma care vizează copiii între 0 şi 3 ani; ele (fraza şi simbolul) nu trebuie puse împreună.
să ştie (şi să verifice acest lucru) că jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente:

– coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi );

– numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);

– marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură, recomandă Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). 

6. Pe lista articolelor care prezintă pericol pentru copii, autorităţile au inclus şi un scaun din plastic pentru copii din cauza substanţelor chimice pe care le conţine şi care ar afecta sistemul de reproducere. 

7. Din acelaşi motiv, au fost retrase de pe piaţă şi ceasurile de plastic „Super Heroes”. 

8. Tot nivelul depăşit de substanţe chimice este motivul pentru care şi setul de jucării Pony a fost retras de pe piaţă de autorităţile europene. 

9. Jucăria aceasta de pluş a fost, de asemenea, inclusă pe lista articolelor considerate periculoase pentru copii din cauză că ochii pot fi îndepărtaţi cu uşurinţă şi înghiţiţi de cei mici. 

10. Costumul din blană pentru copii este şi el considerat nepotrivit pentru copii deoarece este uşor inflamabil şi poate provoca arsuri celui mic, în contact cu flăcările, susţin autorităţile europene. 

Ce este Sistemul de Alertă Rapidă RAPEX

Sistemul RAPEX reprezintă un sistem de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase între Comisia Europeană şi statele membre ale Uniunii Europene. Sistemul acoperă produsele destinate consumatorilor ca de exemplu: textile, aparate electrocasnice, mobilă, cosmetice, jucării, etc. Sunt exceptate alimentele, produsele farmaceutice, hrană pentru animale.  

Sistemul constă într-o aplicaţie pe internet care este utilizată ca instrument de comunicare atât pentru statele membre ce utilizează aplicaţia pentru a pregăti şi transmite notificări şi reacţii prin sistem, cât şi de toate persoanele interesate, într-o secţiune publică destinată acestui scop.

Care sunt avantajele consultării sistemului RAPEX

În fiecare zi, consumatorii europeni cumpără milioane de produse, plecând de la premisa că acestea sunt sigure.

Comisia Europeană colaborează cu diverși producători, importatori, distribuitori, experți și cu 31 de autorități naționale pentru a se asigura că produsele periculoase sunt detectate și raportate rapid în sistemul european de alertă rapidă. În fiecare săptămână, este publicată pe internet o listă cu produsele periculoase detectate. Oricine poate consulta acest site și poate verifica ce produse nu au ce căuta pe piaţă.