Top 10 evenimente sportive pe care nu trebuie să le rataţi vara aceasta

Vacanţa de vară este probabil singurul moment din an când avem timp berechet să stăm relaxaţi în faţa televizorului, iar în perioada care urmează avem parte de multe evenimente sportive care se anunţă interesante. Iată un Top 10 al celor cu grad ridicat de spectaculozitate şi care merită savurate cu un pahar de bere alături.

24 mai 2015, 11:25
Top 10 evenimente sportive pe care nu trebuie să le rataţi vara aceasta

1. Roland Garros (24 mai-7 iunie)

Tehnic vorbind, Roland Garros-ul este o competiţie a primăverii, dar fazele superioare ale comptiţiei au loc în mod tradiţional sub primele raze ale verii. Regele zgurii, Rafa Nadal, traversează cel mai dificil moment al carierei, Novak Djokovic pare de neînvins, iar speranţele românilor se îndreaptă spre Simona Halep, care anul trecut a jucat aici finala. Aceasta este cea de-a 114-a ediţie a prestigiosului turneu francez. Simona Halep este cap de serie nr. 3, iar Irina Camelia Begu este cap de serie nr. 30.

2. Campionatul Mondial de Fotbal American (4-18 iulie)

Este o competiţie pentru snobii care consideră că fotbalul este prea “mainstream” şi pentru hipsterii care să se mândrească apoi că ei nu fac lucrurile ca toată lumea. Momentul ideal pentru aceştia are loc între 4 şi 18 iulie, în America, la Canton (Ohio) şi e inutil să mai amintim că naţionalele cele mai titrate din competiţie sunt SUA şi Japonia. Ca şi CM de fotbal clasic are loc o dată la patru ani, doar că în fotbalul american la turneul final sunt opt naţionale. Din grupa A fac parte SUA, Canada, Japonia şi Mexic, iar din grupa B Franţa, Australia, Coreea de Sud şi Brazilia.

3. Copa America (11 iunie-4 iulie)

Chile are onoarea de a găzdui în perioada 11 iunie-4 iulie Copa America 2015, competiţie care propune încă din faza grupelor adevărate capete de afiş, precum Brazilia-Columbia, Argentina-Uruguay sau Chile-Mexic. Brazilia lui Neymar e favorită la câştigarea trofeului, dar nu se ştie niciodată ce surprize apar, în plus amintirea dezastrului Carioca de la Mondialele de anul trecut este încă proaspătă. Campioana en-titre este Uruguay-ul care a învins Paraguay cu 3-0 în finala de acum patru ani, din Argentina.

4. Turul Franţei (4-26 iulie)

De mult nu mai este doar o competiţie a francezilor ci una a întregii lumi. Inclusiv geografic Marea Buclă începe să se extindă, astfel că ediţia de anul acesta pleacă din Olanda, de la Utrecht, trei zile şi jumătate caravana urmând să şi-o petreacă în Benelux. În prima săptămână se vor parcurge rutele din nord-vestul Franţei, pe la Le Havre şi Rennes, în săptămâna a doua se ajunge în Pirinei, pe Col d’Aspin şi Tourmalet, dar se va trece şi pe la Portet d’Aspet, unde i se va aduce un omagiu lui Fabio Cassartelli decedat aici la doar 24 de ani, în 1995. În a treia săptămână se fac Alpii de sud, valea Maurienne şi legendarul L’Alpe d’Huez.

5. Cupa Emirates (25-26 iulie)

În anii impari, în timpul verii, fotbalul este de cele mai multe ori ruda mai săracă a competiţiilor sportive. Din fericire putem conta pe câteva competiţii, fie ele şi amicale, care garantează spectacolul. Una dintre ele este Cupa Emirates, oragnizată în fiecare an, începând cu 2007, de către Arsenal Londra. Participantele de anul acesta sunt Wolfsburg, Villarreal, Arsenal şi Olympique Lyon. Competiția a ajuns deja la cea de-a opta ediţie, iar deţinătoarea trofeului este AS Monaco, care în finala de anul trecut a învins-o pe Arsenal cu 1-0, printr-un gol al lui Radamel Falcao.

6. Wimbledon (29 iunie-12 iulie)

Istoria Internaţionalelor de Tenis ale Marii Britanii a început în 1877, iar turneul este cel mai prestigios din întreg calendarul profesionist. Acest lucru este certificat de altfel şi de mărimea premiilor, cele mai substanţiale din istoria tenisului. Simpla prezenţă pe tabloul principal îi asigură fiecărui jucător suma de 40.500 lire sterline.

7. Campionaetele Mondiale de Atletism (22-30 august)

Competiţia se va desfăşura la Beijing, iar toţi ochii sunt aţintiţi asupra jamaicanului Usain Bolt. Va reuşi acesta să mai scrie o pagină la propria legendă? Bolt este deţinătorul recordului mondial la 100 şi 200 metri, dar va lua startul şi la ştafetă.

8. Campionatul Mondial de Fotbal feminin (6 iunie-5 iulie)

Canada este gazda acestei a 7-a ediţii a competiţiei, iar la start sunt 24 de reprezentative, împărţite în şase grupe de câte patru. Deţinătăarea titlului este Japonia.

9. Gold Cup 2015 (7-26 iulie)

Este echivalentul Campionatului European, dar pentru zona Americii de Nord şi a Caraibelor. Ediţia de anul acesta este organizată în comun de SUA şi Canada şi reuneşte la start 12 participante.

10. Campionatul Mondial de Rugby (18 septembrie-31 octombrie)

Nu este chiar anotimpul verii, însă merită amintită, fiind una dintre cele mai importante competiţii sportive ale anului. Întrecerea este găzduită de Anglia şi Ţara Galilor, iar la startul ei se află şi România, în grupă cu Franţa, Irlanda, Italia şi Canada.