TOPUL celor mai SURPRINZĂTOARE campioane din istoria fotbalului. Pe listă este şi o echipă din ROMÂNIA

Leicester City FC a câştigat titlul în Anglia, producând astfel cea mai mare surpriză din istoria Premier League. Deşi considerată una dintre echipele cu şanse mici de evita retrogradarea, Leicester, cu italianul Claudiu Ranieri pe banca tehnică, a prins un sezon fabulos, reuşind să devină campioană în premieră, deşi clubul a fost înfiinaţat acum 132 de ani, în 1884.

15 mai 2016, 06:18

Leicester nu e însă prima echipă din Europa care câștigă un titlu atunci când nimeni nu se aștepta. Pe această listă realizată de UEFA apar şi alte nume surpriză.

TOP 10 cele mai NEBUNE PARIURI din ISTORIE

Nottingham Forest (Anglia, 1977-78). Promovată cu un sezon înainte în Premier League, Nottingham, cu celebrul Brian Clough la timonă, a câștigat titlul cu un avans de 7 puncte faţă de Liverpool, campioana Europei. Surpriza a continuat și după cucerirea campionatului, Nottingham reușind să atingă nivelul maxim de performanță în sezoanele 1978-1979 și 1979-1980, când a reușit să cucerească de două ori la rând Cupa Campionilor Europeni. Este singura echipă din lume care are în palmares mai multe Cupe ale Campionilor Europeni decât titluri naţionale.

FC Kaiserslautern (Germania, 1997-98). A câştigat Bundesliga la un an după ce a promovat, avându-l pe bancă pe Otto Rehhagel, dat afară de Bayern Munchen cu doi ani mai devreme. Kaiserslautern, cu Michael Ballack star în devenire, a devansat-o cu două puncte pe Bayern Munchen.

Hellas Verona (Italia, 1984-85). A reușit să le ia fața unor echipe precum Juventus, AS Roma sau AC Torino, într.una din cele mai mari surprize din istoria fotbalului italian. Principalii artizani ai titlului cucerit au fost germanul Hans Peter Briegel, italianul Antonio Di Gennaro și nu în ultimul rând, danezul Preben Elkjaer Briegel, rămas în memoria fanilor cu golul marcat împotriva lui Juventus (2-0), după ce-și pierduse o gheată.

Montpellier (Franţa, 2011-12). În acel sezon, PSG a fost cumpărat de către acționarii din Qatar şi s-a întărit cu jucători precum Pastore, Ménez, Motta sau Maxwell. Parizienii s-au trezit însă cu un adversar neașteptat. Avându-l pe bancă pe Rene Girard și cu Olivier Giroud în mare formă, Montpellier a reușit să câștige titlul în Franța, primul şi singurul din istoria clubului.

Larissa (Grecia, 1987-1988). A devenit primul club din afara Atenei ori a Salonicului care a devenit campioana Greciei, deşi campionatul se juca din 1928. Vasilis Karapialisa fost cel mai bun jucător al trupei antrenate de polonezul Jacek Gmoch.

TOP 10 cele mai CIUDATE cupluri din sport FOTO

Zoria Voroşilovgrad (URSS, 1972). În Uniunea Sovietică, titlurile erau împărţite de echipele din Moscova şi Dinamo Kiev, excepţia fiind Dinamo Tbilisi (1964). În 1972, modesta Zoria Voroşilovgrad (numele oraşului e astăzi Lugansk) reuşea un parcurs aproape perfect și-și trecea în vitrină titlul de campioană.

Bursaspor (Turcia, 2009-2010). Cu Giani Kiriță în teren, Bursaspor a câștigat singurul său titlu din istorie, reușind astfel să întrerupă supremația de 26 de ani a cluburilor din Istanbul.

TOP 10 cele mai valoroase BRANDURI din SPORT

AZ Alkmaar (Olanda, 1980-1981). Dominat de Ajax, Feyenoord şi PSVEindhoven, fotbalul olandez avea să cunoască o imensă surpriză în 1981. Cele trei îşi împărţeau titlurile din 1964, dar şirul s-a rupt cu victoria celor de la Alkmaar. Tot în 1981, Alkmaar juca finala Cupei UEFA, pierdută cu Ipswich Town. AZ a câştigat al doilea titlu din istoria abia în 2009, cu  Louis van Gaal.

Atletico Madrid (Spania, 2013-14). Barcelona şi Real Madrid erau singurele echipe care câştigau titlul în La Liga, începând din 2004, şi aveau de departe cei mai buni jucători din lume, dincolo de Messi şi Cristiano Ronaldo. În acel sezon, supremaţia celor două cluburi a fost întreruptă însă de Atletico.

TOP 10 cele mai CIUDATE transferuri din FOTBAL

Oțelul Galați (România, 2010-2011). Pe lista marilor surprize poate figura şi o echipă din România. Într-o perioadă în care fotbalul românesc era dominat de echipele din provincie, Oțelul Galați a reușit și ea să-și treacă în palmares primul titlu din istorie. Cu Dorinel Munteanu pe bancă, Oțelul a câștigat campionatul cu 4 puncte avans. Anul acesta echipa s-a desfiinţat!