Topul celor 7 lucruri pe care le ascund adolescenţii de părinţii lor

Adolescentii? O, nu! Par mereu indiferenti, neintelesi si ai impresia ca uneori nici ei nu stiu ce vor. Cu toate acestea, iti doresti sa-i intelegi, sa intri in lumea lor, nu-i asa? Sau cel putin, sa stii cum sa te lupti cu aceasta "perioada grea" din viata lor. Iata topul celor 7 lucruri pe care le ascund adolescentii de parintii lor.

RomaniaTV.net
05 nov. 2018, 12:12
Topul celor 7 lucruri pe care le ascund adolescenţii de părinţii lor

Adolescentul este si copil, care are nevoie de compasiune, iubire, intelegere, dar si un viitor adult care isi doreste libertatea, isi cere dreptul de a decide, dar si cel de a alege. Problema e ca inca nu stie cum sa paseasca in aceasta noua etapa. Este curios, dar inca are dubii. Este dornic sa experiementeze, dar inca nu este „lasat”. Si i se pare ca parintii sunt fix ultimele persoane ca l-ar intelege in aceasta etapa si asa dificila.

Si de aici, apar secretele adolescentilor. Hai sa intram in lumea lor si sa intelegem care sunt cele 7 lucruri pe care le ascund adolescentii de parintii lor:

Sunt stresati. Din cauza tuturor schimbarilor care li se intampla (fizice, emotionale, psihice). Sunt stresati chiar daca nu par, scrie allprodad.com. In momentul in care observi ca adolescentul este stresat si doreste sa vorbeasca, asculta-l. Evita sa-l critici, sa dai exemple de cum faceai sau cum era pe vremea ta. Asculta-l. Daca va avea nevoie de sfaturi, ti le va cere.

Mersul la petreceri. Experientele ce implica alcool si droguri

Adolescentul tau merge la petreceri sau cel putin isi doreste sa mearga. Vrea sa socializeze, sa petreaca timpul alaturi de cei „ca el”, are nevoie sa faca parte „din gasca”. Si nu e o noutate ca multe dintre astfel de petreceri implica alcool si alte substante interzise. Ce poti sa faci? Sa-ti asumi cele mai urate scenarii care il pot implica pe copilul tau si sa discuti cu el despre acestea. Discuta cu el despre riscuri. Chiar daca ai impresia ca nu te asculta.

Iubit/iubita sau prieteni de-ai lui care nu-ti plac

S-ar putea ca iubita adolescentului tau sa nu-ti placa, sa o consideri o influenta negativa si s-ar putea sa ai dreptate. Sau nu. Ceea ce trebuie sa intelegi ca parinte este ca interzicandu-i sa se mai vada cu acea persoana…  poti face mult mai rau. Ii poti vorbi despre lucruri pe care sa le observe si singur, atunci cand isi alege prietenii/iubita/iubitul. Ii pot spune calm despre ce ingrijorari ai, dar asigura-l ca ai incredere in el ca face alegeri corecte.

Probleme de la scoala

Adolescentul nu va dori sa te dezamageasca si se va simti vinovat daca va avea probleme la scoala (note mici, un profesor mai exigent, bullying-ul printre colegi etc). Este important ca adolescentul sa simta ca „acasa” este locul in care se va simti mereu in siguranta. Povesteste-i uneori si despre „probleme” cu care te confruntai tu la scoala, despre cum te-ai simtit si despre ce ai facut ca sa depasesti momentele mai dificile.

Citeste continuarea pe superbebe.ro