Topul celor mai ÎNGUSTE STRĂZI din lume. Şi ROMANIA figurează în clasament cu o asemenea stradă GALERIE FOTO

O publicaţie americană a realizat topul celor mai înguste străzi din lume. Între acestea, o stradă din Braşov, se regăseşte în clasamentul american.

24 feb. 2014, 10:40

Construită în secolul 15 ca un coridor de urgenţă pentru pompierii cetăţii medievale Braşov, Strada Sforii are, în cel mai îngust punct, are doar 109 centrimetri.

Lungimea străzii este de 83 de metri, a fost restaurată în 2003, pentru că arată exact ca acum 100 de ani. Pavajul a fost înlocuit, iar stâlpii de iluminat au fost schimbaţi cu unii care au aspect medieval.

Spreuerhofstrasse. Recordul la „cea mai îngustă stradă din lume” este deţinut de departe, de Germania, potrivit publicaţiei The Huffington Post. Această stradă se află în Reutlinger şi se numeşte Spreuerhofstrasse. Are o lăţime de numai 30,4 centimetri.

„Cea mai îngustă stradă din Italia”. Chiar aşa i se spune, deoarece strada cu pricina nu are un nume precis. Străduţa cea mai îngustă din Italia se află în Ripatransone şi are numai 35,5 centimetri.

Strada Parlamentului, din Exeter este cea mai îngustă stradă din Anglia. Are o lăţime de 63,5 cm. În trecut, se numea Small Lane şi era locul unde oameni aruncau conţinutul oalelor de noapte. Ulterior, localnici au strâns bani pentru ca autorităţile locale să lărgească strada, însă acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.

Aleea Fan Tan, din Victoria, este cea mai îngustă stradă din Canada, având o lăţime de 1,52 de metri. Cu toate că locul este atât de strâmt, este înţesat cu mici magazine ce o fac să fie o stradă aglomerată. Situată în mijlocul Chinatown-ului din Victoria, Fan Tan, pe lângă magazine, are şi apartamente de locuit şi un restaurant. Turiştii spun că acest loc este „încântător”, printre „locurile care te fac să visezi”. 

Strada Trezoreriei, din St Augustin, Florida, este cea mai îngustă stradă din Statele Unite ale Americii, deşi are 2,13 metri. Această lăţime „mică” o face să semene mai degrabă cu Marele Canion, decât cu „potecile” din Europa. Strada care duce către clădirea Trezoreriei Regale Spaniole a fost proiectată în vremea respectivă astfel încât pe lăţimea ei să încapă doar doi bărbaţi care să poată duce cu ei „un sac de galbeni”, dar nu şi o căruţă în care s-ar fi putut căra banii din Trezorerie, în cazul unui jaf.

 

Tunelul Guoliang. Deşi nu este o stradă, ci un tunel „scobit” în stâncă, în China, în regiunea Henan, se poate spune că această construcţie poate fi una dintre „rutele” cele mai înguste din lume. Şoseaua ce serpuieşte prin tunelul monton, are zone în care iese la suprafaţă. Pe acest drum prăpăstios, la propriu, abia încap două autoturisme.