TOPUL NUMELOR de bebeluşi în 2014: Care sunt cele mai LA MODĂ prenume şi ce semnifică

Dacă veţi avea un bebeluş în curând şi nu ştiţi încă ce nume îi veţi pune, vă puteţi inspira din numele care sunt la modă în această perioadă.

14 mai 2014, 07:10
TOPUL NUMELOR de bebeluşi în 2014: Care sunt cele mai LA MODĂ prenume şi ce semnifică

Astfel, în topul numelor pentru fetiţe 2014 intră următoarele, potrivit Qbebe:

1. Sara. Este un nume de origine evreiască şi înseamnă „prinţesă, regină, stăpână”, fiind un simbol al longevităţii feminine. În limba babiloniană, Sara derivă din Sharratu, soţia lu Sin, zeul lunii.

2. Maria. Acesta este un nume preferat de români, dintotdeauna, şi derivă din ebraicul „Marah”. Inspiră puritate, bunătate şi milostenie, precum Sfânta Maria, a cărei onomastică este sărbătorită pe 15 august şi pe 8 septembrie.

3. Teodora. Acest nume înseamnă „dar de la Dumnezeu” şi provine din Bizanţ. Pe data de 7 august este sărbătorită, cu cruce roşie, Sf. Teodora de la Shila.

4. Alexandra. Este un nume care provine din greacă şi înseamnă „cea care protejează oamenii”. Femeile care poartă acest nume sunt curajoase, oneste şi protectoare şi îşi pot sărbători onomastica de Sf. Alexandru, pe 30 august.

5. Sofia. Derivă din grecescul „Sophia” şi înseamnă „înţelepciune şi cunoştinţă”, Sophia fiind chiar zeiţa înţelepciunii. Fetele care poartă acest nume sunt altruiste, cumpătate şi mai tăcute. Acest nume este sărbptorit pe 17 septembrie.

6. Patricia. Este un nume cu origini latine, derivat din „patricius” şi înseamnă nobil, aristocrat”. Fetele care poartă acest nume sunt sensibile, afectuoase şi capricioase.

7. Ioana. Un nume întotdeauna la modă, este derivat din ebraicul „Johanan” şi înseamnă „a ajuta, a avea milă”. Cine poartă acest nume este o persoană corectă, prietenoasă şi familistă. Numele este sărbătorit de Sf. Ion, pe 7 ianuarie.

8. Gabriela. Acest nume vine din ebraicul „Gavriil”, având origini biblice – Arhanghelul Gavriil i-a adus Fecioarei Maria vestea naşterii lui Iisus Hristos. Gabriela înseamnă „eroină, fiinţă puternică, omul lui Dumnezeu”. Fetele care poartă acest nume sunt puternice, corecte, muncitoare şi altruiste. Sfinţii Mihail şi Gavriil sunt sărbătoriţi pe 8 noiembrie.

9. Antonia. Numele era întâlnit atât la ebraici, cât şi la etrusci şi la latini. Acesta înseamnă „floare, frumos, nepreţuit, demn de laudă. Numele poate fi sărbătorit pe 17 ianuarie, cu ocazia Sfântului Antonie cel Mare.

10. Ana. În Imperul Roman, Ana era o divinitate a lunii, iar în ebraică se spune „Hannah”. Numele acesta înseamnă „strălucire, milostenie, bună voinţă”. Sfânta Ana este sărbătorită pe 9 septembrie.

Topul numelor de băieţi în 2014

1. Matei. Numele are origini greceşti şi provine din „Matthaios”, care înseamnă „dar de la Dumnezeu sau copil al lui Dumnezeu”. La ortodocşi, este sărbătorit pe 16 noiembrie, de Sf. Apostol Matei. Băieţii care poarte acest nume sunt inventivi, cuminţi şi sociabili.

2. David. Este un nume din Biblie, David fiind cel care a luptat cu Goliat, un simbol al binelui care înginge răul. David a fost şi un martir roman, care este sărbătorit pe 26 iunie. Băieţii care poartă acest nume sunt curajoşi, altruşti şi corecţi.

3. Luca. Numele înseamnă „lumină, născut în lumină, cel ce aduce lumina”, iar Sf. Apostol şi Evanghelist Luca este sărbătorit de ortodocşi pe 18 octombrie. Cine poartă acest nume este ordonat, sincer şi chibzuit.

4. Cristian. Este un nume cu origini latine şi înseamnă „urmaşul lui Cristos”. Ortodocşii sărbătoresc acest nume în prima zi de Crăciun, pe 25 decembrie. Băieţii care poartă acest nume sunt muncitori, corecţi şi familişti.

5. Alexandru. Numele are origini greceşti şi înseamnă „cel care protejează oamenii”. Sf. Alexandru este sărbătorit în calendarul ortodox pe 30 august, iar cine îi poartă numele este corect, puternic şi familist.

6. Albert. Este un nume cu origini germanice, dar şi slave, care înseamnă „strălucit, celebru, nobil, fin, iar persoanele care poartă acest nume sunt atente la imaginea lor, moderne şi iubitoare de distracţie.

7. Toma. Un alt nume biblic, cu origini ebraice, ce înseamnă „frate geamăn, frate al lui Hristos”. Băieţii care poartă acest nume sunt cuminţi, corect şi inteligenţi.

8. Cezar. Este un nume latin, care ne aduce aminte de împăratul roman Cezar. În calendarul ortodox există, însă, şi un  Sf. Cezar, sărbătorit pe 8 noiembrie, iar cei care îi poartă numele sunt puternici, inteligenţi şi curajoşi.

9. Rareş. Băieţii cu acest nume sunt consideraţi puternici, îndrăzneţi, cu spirit critic şi artistic.

10. Mihai. Acest nume provine din ebraică (Elohim) şi se traduce prin „cine se aseamănă cu Dumnezeu”. Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt sărbătoriţi pe 8 noiembrie, iar cine poartă numele de Mihai este de încrede, altruist şi prietenos.