Ponturi care te vor ajuta să te laşi de fumat

A renunţa la fumat este o mare provocare până şi pentru persoanele care au o voinţă puternică.

RomaniaTV.net
15 mai 2013, 07:42
Ponturi care te vor ajuta să te laşi de fumat

Necesita timp, rabdare si mai mult decat vointa. Exista, insa, mici lucruri pe care fumatorii le pot pune in aplicare pentru a renunta mai usor la viciu.
 
1. Trebuie sa stii DE CE te lasi de fumat – Nu te lasi de tigari doar pentru ca “nu iti fac bine”. Acest argument nu este suficient pentru a putea face fata tentatiei recaderii in viciu. Trebuie sa iti gasesti o motivatie proprie, personala, care sa te mane cu putere catre curatarea de nicotina. Poate fi vorba de aparitia unui copil in familie sau de protejarea partenerului nefumator care inhaleaza zilnic fumul toxic. Poate fi sperietura trasa dupa ce ai aflat ca un cunoscut, relativ tanar, a murit de cancer pulmonar. Orice ar fi, motivarea trebuie sa fie personala si sa crezi cu tarie in ea.
 
2. Nu-ti propune sa renunti dintr-o data – Chiar daca intr-o seara te-ai enervat dupa ce ai constatat ca ai fumat doua pachete in ziua respectiva si ca tusesti ca un bolnav de TBC, dar nu este o idee buna sa arunci tigarile si sa spui: “Gata, nu mai fumez!” 95% din persoanele care au reusit sa se lase de fumat au avut nevoie de terapie medicamentoasa pentru a se lasa si aproape toate au avut momente in care s-au reapucat de fumat. Motivul: nicotina creeaza dependenta. Creierul se obisnuieste sa primeasca nicotina si o cere ca un dependent de droguri. Lasa-ti timp pentru a te lasa si, mai ales, pentru a te acomoda si psihic, si fizic cu lipsa nicotinei.
 
3. Incearca inlocuitori de nicotina – La inceput, inlocuieste nicotina din tigari cu plasuri, guma sau pastile cu nicotina. Acestea au un aport mai mic de nicotina si ajuta organismul sa nu intre in sevraj. Studiile arata ca inlocuitorii de nicotina cresc sansele de a te lasa de fumat de doua ori. Oricum ar fi, consulta un medic inainte de a alege produsul din farmacie care inlocuieste tigara.
 
4. Spune-le apropiatilor ca vrei sa te lasi de fumat – Poarta o discutie serioasa cu persoanele din jurul tau si spune-le ca iti doresti din tot sufletul sa renunti la tigari. Astfel, eviti situatii incomode in care un coleg de munca te invita sa iesi la o pauza de tigara.
 
CONTINUAREA PE LYLA.RO.