Tot ce NU înseamnă o relaţie: 9 false probleme, 9 soluţii reale

Nu există o reţetă perfectă pentru fericire în cuplu, iar dificultăţi apar la tot pasul, chiar şi între parteneri compatibili.

29 sept. 2014, 11:47
Tot ce NU înseamnă o relaţie: 9 false probleme, 9 soluţii reale

Iata cateva aspecte mai putin cunoscute despre relatii, care sunt privite adesea in mod gresit drept probleme de cuplu.

1. Nu tine de ceea ce stii, ci mai degraba de abilitati

Urmaresti documentare pe aceasta tema, citesti carti despre relatii si vorbesti cu prietenii, in speranta ca vei deveni o partenera mai buna, insa o relatie frumoasa nu se reduce la ceea ce stii, ci mai degraba la felul in care te comporti, actionezi si reactionezi in raport cu partenerul de cuplu.

Relatiile sunt stresante, iar din cauza stresului, zonele creierului responsabile cu gandirea calculata intra in greva si tot ce iti ramane sunt reactii automate, bazate pe experiente anterioare.

Ceea ce iti tebuie sunt abilitati exersate, care sa iti intre in memoria emotionala si musculara, astfel incat sa nu trebuiasca sa gandesti prea mult inainte de a actiona in mod corect fata de partenerul de cuplu.

Chiar si exercitiile folosite in terapia de cuplu incearca sa ajute partenerii sa dezvolte astfel de abilitati implicite, in loc sa le indice pur si simplu modele corecte si gresite de comportament.

Ceea ce stii nu te prea ajuta in momente de cumpana, cand instinctele preiau comanda.

2. Majoritatea cuplurilor chiulesc de la lectia despre parteneriate

Ce e mai important in cuplu decat a sti cum sa formezi o legatura solida cu o alta persoana? Indivizii sunt atat de slab pregatiti pentru o relatie intima sanatoasa incat ajung sa indeparteze de cele mai multe ori persoana de care vor sa se apropie.

Pentru ca o relatie sa reziste este esential ca ambii parteneri sa inteleaga ca trebuie sa contribuie activ la sudarea cuplului, ca trebuie sa invete sa ofere si sa primeasca in mod echilibrat si ca este nevoie sa se deschida si sa isi permita unul altuia sa patrunda pana in cele mai intime colturi ale inimii si mintii lor.

3. Relatiile modeleaza increderea in sine mai mult decat gandurile proprii despre sine

Esti independenta, puternica si increzatoare in formele proprii. Consideri ca esti responsabila pentru propria fericire si nu te prea intereseaza ce gandesc ceilalti despre tine? Ei bine, fie ca vrei sau nu, imaginea pe care o ai asupra propriei persoane este influentata de relatia cu cei dragi. Te vezi pe tine prin ochii lor, iar daca ei te trateaza corect si iti ofera sprijin si iubire, acesti factori sunt interiorizati si se transforma in incredere in sine. Cand un individ nu este tratat corespunzator de cei din jur si are parte de experiente traumatizante, acesta ajunge sa isi piarda increderea in sine si sa fie impovarat de rusine, sentiment de vina si alte emotii care il limiteaza.

Asadar, o relatie care subliniaza tot ce e mai bun din tine favorizeaza dezvoltarea unei imagini pozitive cu privire la propria persoana, pe cand o relatie toxica poate „strica” o personalitate puternica, diminuand treptat increderea in sine a individului.

Citeste mai mult pe feminis.ro.