Totul despre TRATAMENTELE STOMATOLOGICE în timpul SARCINII. Ce trebuie să ştie viitoarele mămici

Pe perioada sarcinii, viitoarele mămici au nevoie de un tratament stomatologic special. Cu toate acestea, femeile însărcinate nu trebuie să lipsească de la controalele la dentist, deoarece agravarea unor probleme la nivelul cavităţii bucale poate face rău atât mamei, cât şi copilului.

27 apr. 2015, 08:00
Totul despre TRATAMENTELE STOMATOLOGICE în timpul SARCINII. Ce trebuie să ştie viitoarele mămici

„Termenul de „Stomatologie pentru gravide” a apărut nu de mult în practica de zi cu zi. Femeile însărcinate au nevoie de un tratament stomatologic mai special, cum ar fi folosirea anestezicelor neteratogene (care nu trec ușor bariera placentară), tratamentul cu antibiotice este indicat să fie prescris în colaborare cu medicul ginecolog. Radiografiile dentare nu mai reprezintă același risc cum era înainte, datorită dozei micșorate de radiații folosite, ele se pot efectua pe tot parcursul sarcinii, însă se recomandă a fi evitate în primul trimestru. Celelalte proceduri stomatologice nu au nici o contraindicație pentru femeile gravide, inclusiv extracția dentară și tratamentul pulpitelor (devitalizarea dintelui)„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Oleg Gorea, medic stomatolog.

Citeşte şi Vrei un copil? Iată trei secrete pe care trebuie să le cunoşti

Viitoarele mămici nu trebuie să se teamă să meargă la medicul stomatolog. Dacă acestea amână tratarea anumitor probleme dentare, atât ele, cât şi bebeluşii pot avea de suferit.

Gravidelor nu trebuie să le mai fie frică de efectele intervențiilor stomatologice asupra fătului, deoarece menținerea unei infecții acute sau cronice în cavitatea bucală pot afecta starea generala a mamei și implicit buna dezvoltare intrauterină a copilului. De asemenea, conform unor studii, durerea dentară poate fi o cauză declanșatoare de avort spontan„, a explicat medicul.

Atunci când sarcina este planificată, medicii dentişti recomandă să se efectueze dinainte un control detaliat al stării sistemului stomatognat.

Citeşte şi Când apar poftele în sarcină

Toate problemele detectate (majore sau minore) este de preferat să fie rezolvate înainte de sarcină. Aici intră tratamentul tuturor proceselor carioase (incipiente sau complicate), pulpitelor (acute și cronice), parodontitelor marginale și apicale, extracția dinților irecuperabili, tratamentul protetic inclusiv și tratamentul infecțiilor fungice (daca este cazul)„, a precizat medicul Oleg Gorea.

Totodată, medicul stomatolog susţine că femeile însărcinate trebuie să mențină o igienă foarte bună a cavității bucale, „ce poate fi obținută prin vizite o dată la 3 luni la medicul stomatolog care va efectua igienizare profesională (detartraj, periaj și Air Flow). Acest lucru va reduce la minim dezvoltarea unor probleme dentare ce necesită intervenții mai invazive. Mai mult va stopa agravarea gingivitei specifice femeilor gravide cauzată de schimbările hormonale”, susţine medicul.

Citeşte şi SFATURI pentru gravidele care călătoresc cu avionul