Tradiţii militare tulburi, resuscitate după schimbarea numelui unei cazărmi din Hanovra

O cazarmă care purta numele unui fost general prusac a fost redenumită miercuri - prima etapă simbolică a unei reforme mai profunde vizând să desfiinţeze în armată tradiţii şi simboluri provenind din cele două războaie mondiale.

RomaniaTV.net
28 mart. 2018, 19:02
Tradiţii militare tulburi, resuscitate după schimbarea numelui unei cazărmi din Hanovra

Cazarma Emmich-Cambrai – de la numele fostului ofiţer german Otto von Emmich şi al oraşului francez Cambrai, ocupat în timpul Marelui Război – se va numi de-acum ”Adjutant-şef Lagenstein”, un omagiu adus unui militar german mort în Afganistan în 2011, la vârsta de 31 de ani, într-un atac în provincia Takhâr.

”Cultivarea tradiţiilor înseamnă stabilirea unor modele pentru astăzi şi mâine. Adjutantul-şef Tobias Lagenstein este un exemplu în acest sens şi nu aş putea să-mi imaginez un nume mai bun pentru această cazarmă”, a declarat ministrul Apărării Ursula von der Leyen, potrivit news.ro.

Potrivit armatei germane, Emmich a jucat un rol-cheie în invazia ”ilegală” a Belgiei, în 1914, în timp ce Cambrai a fost teatrul unei bătălii sângeroase, în 1917, după ani de ocupaţie germană. Această schimbare de nume, vrută totodată de către militarii din această cazarmă din Hanovra, constituie astfel punerea în practică a virajului vrut de ministru, vizând ca Bundeswehrul să se despartă de anumite tradiţii tulburi. În cursul unei inspecţii în cazarma acestuia au fost găsite relicve ale celui de-al Treilea Reich, ceea ce a lansat o dezbatere naţională pe tema relaţiei militarilor cu trecutul.

Citeşte şi Buşoi: Transformarea Institutului Cantacuzino în cazarmă şi ideea fondurilor UE nesperate arată habarnism periculos

În urma acestui caz, Von der Leyen, o apropiată a lui Angela Merkel, a anunţat în mai că vrea să rescrie o hotărâre care încadrează tradiţiile în cadrul Bundeswehr şi care datează din 1982.Între alte măsuri, figurează proiectul ”rebotezării” a aproximativ 20 de cazărmi care evocă în continuare al Treilea Reich, precum cea care poartă numele generalului Erwin Rommel, şeful corpului expediţionar în Africa de Nord – Afrikakorps.