Circulaţie în condiţii de iarnă pe mai multe drumuri din ţară. Trafic intens şi pe Valea Prahovei UPDATE

Se circulă în condiţii de iarnă pe mai multe drumuri din ţară. Administratorii drumurilor naţionale au anunţat că sunt nevoiţi să utilizeze autofrezele pentru degajarea zăpezii de pe mai multe tronsoane.

RomaniaTV.net
25 feb. 2018, 10:44
Circulaţie în condiţii de iarnă pe mai multe drumuri din ţară. Trafic intens şi pe Valea Prahovei UPDATE

UPDATE: Valorile de trafic sunt ridicate pe DN1, în staţiunile montane de pe Valea Prahovei, din cauza numărului foarte mare de turişti care se întorc de la munte, viteza cu care se circulă fiind de aproximativ 30 km/h.

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, circulaţia este intensă între Predeal şi Buşteni, precum şi între Sinaia şi Comarnic, pe sensul de mers către capitală, unde în prezent se circulă cu o viteză de aproximativ 30 km/h şi este de aşteptat ca aceasta să scadă şi mai mult în orele următoare.

Pentru evitarea aglomeraţiei, un echipaj de poliţie, aflat în zona Dărste, le recomandă şoferilor să folosească ruta ocolitoare DN1A Săcele – Cheia – Ploieşti, A3 Ploieşti – Bucureşti, unde valorile de trafic sunt reduse în acest moment şi se circulă fluent, precizează Poliţia Română.

 

Directorul Secţiei Drumuri Naţionale Botoşani, Viorel Zacreţchi, a declarat duminică, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că, din cauza vântului puternic care spulberă zăpada, pe mai multe tronsoane de drum se formează suluri de zăpadă, care pun în pericol circulaţia rutieră.

„În nord-est avem probleme, în special Botoşani-Săveni , Botoşani-Truşeşti şi Dorohoi-Darabani. Noi acum vom scoate şi autofrezele pe Botoşani-Săveni, că acolo unde avem panouri parazăpezi, zăpada este la nivelul de sus al panourilor şi toată zăpada vine în drum. Vântul bate foarte puternic, cu 50-60 km/h. Toată zăpada de pe câmp ne-o aduce pe carosabil. Sunt umplute şi şanţurile, dar patrulăm şi sperăm să nu avem probleme”, a afirmat Zacreţchi.

Acesta susţine că pe drumurile naţionale afectate de viscol a suplimentat numărul de utilaje de deszăpezire. Duminică la amiază, pe drumurile de interes judeţean acţionau 32 de autocamioane cu lame şi răspânditoare de materiale antiderapante.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că se circulă în condiţii de iarnă în aproape toată ţara, însă precipitaţiile sunt slabe pe majoritatea arterelor naţionale, carosabilul fiind negru, umed şi nu creează probleme deosebite.

Pe cele 4 autostrăzi mai importante A1 Bucureşti-Piteşti, A2 Bucureşti-Constanţa, A3 Bucureşti-Ploieşti şi A4 Ovidiu-Agigea ninge în acest moment, s-a depus strat de zăpadă, dar se acţionează cu utilaje. Pe DN1 Valea Prahovei şi DN7 Valea Oltului ninge uşor, carosabilul este umed, dar curat, iar pe DN1A, între kilometrii 140 şi 152 s-a depus un strat de zăpadă de aproximativ 2-3 cm, tronson pe care se acţionează atât cu utilaje de deszăpezire, cât şi cu material antiderapant. Pe toate aceste artere nu sunt înregistrate probleme privind circulaţia autovehiculelor.

În prezent nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită din cauza vreunui eveniment rutier şi totodată nu există blocaje din cauza vremii nefavorabile.

Pentru prevenirea producerii de accidente rutiere, le recomandăm participanţilor la trafic:

– să aibă autovehiculul echipat cu pneuri corespunzătoare;

– să reducă viteza de deplasare şi mai ales în apropierea trecerilor pentru pietoni, iar în condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă sau polei, să circule cu o viteză de maxim 30 km/h în localităţi şi 50 km/h în afara acestora;

– să-şi asigure o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale; înainte de a pleca la drum, să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire;

– să folosească sistemul de iluminare-semnalizare pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic;

– să păstreze în mers o distanţă suficient de mare pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;

– să nu frâneze sau să vireze brusc şi să folosească cu precădere frâna de motor;

– să adopte permanent o conduită preventivă la volan, acordând o atenţie mult mai mare faţă de restul perioadei anului, când carosabilul este uscat.