Trafic paralizat din cauza ninsorilor, 6 drumuri naţionale cu circulaţia închisă UPDATE

Ploi cu formare de polei, vânt intens şi ninsori viscolite la munte, unde se va depune strat consistent de zăpadă - sunt anunţurile de ultimă oră ale meteorologilor. Pe mai multe artere naţionale, circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă. La nivelul ţării există 6 drumuri naţionale cu circulaţia închisă

17 ian. 2018, 07:26
Trafic paralizat din cauza ninsorilor, 6 drumuri naţionale cu circulaţia închisă UPDATE

UPDATE: Circulaţia pe drumurile din Harghita se desfăşoară miercuri în condiţii de iarnă, din cauza ninsorilor abundente, la nivelul întregului judeţ fiind suplimentat numărul de echipaje de poliţie care dirijează circulaţia.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a declarat că în afara echipajelor de Poliţie Rutieră care acţionează pe drumurile din judeţ, îndeplinesc atribuţii pe linie rutieră şi poliţiştii de ordine publică din oraşe, dar şi patrulele intercomunale, care supraveghează şi dirijează circulaţia, acolo unde este nevoie.

Gheorghe Filip a punctat faptul că atenţia este concentrată, cu precădere, pe zonele înalte, respectiv pe drumurile care traversează trecătorile montane, pentru evitarea unor blocaje rutiere.

De altfel, pe DN 15, la ieşirea din municipiul Topliţa, spre staţiunea Borsec, a fost instituit un punct fix de control, fiind verificate maşinile de mare tonaj, cărora nu li se va permite să-şi continue drumul, dacă nu sunt echipate de iarnă.

„Pe timp de carosabil acoperit cu zăpadă, polei, există obligativitatea echipării cu cauciucuri de iarnă, iar în cazul vehiculelor de mare tonaj şi cu lanţuri antiderapante. Ne interesează ca cei care parcug zonele cu risc să fie echipaţi corespunzător, pentru a se evita blocajele în trafic. De asemenea, dacă va fi nevoie, suntem pregătiţi şi să întrerupem circulaţia, astfel încât siguranţa participanţilor la trafic să nu fie pusă în pericol”, a spus Gheorghe Filip.

În tot judeţul Harghita ninge abundent, drumarii intervenind cu toate utilajele de deszăpezire din dotare. 

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe mai multe artere naţionale, circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă, iar în prezent există în vigoare o atenţionare meteo de vreme severă (precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, polei și intensificări ale vântului), până astăzi la ora 20:00, se recomandă conducătorilor auto:

– să reducă viteza de deplasare şi mai ales în apropierea trecerilor pentru pietoni, iar în condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă sau polei, să circule cu o viteză de maxim 30 km/h în localităţi şi 50 km/h în afara acestora;

– să-şi asigure o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale; înainte de a pleca la drum, să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire;

– să folosească corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic;

– să păstreze în mers o distanţă suficient de mare pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;

– să aibă autovehiculul echipat cu pneuri corespunzătoare;

– să nu frâneze sau să vireze brusc şi să folosească cu precădere frâna de motor;

– să adopte permanent o conduită preventivă la volan, acordând o atenţie mult mai mare faţă de restul perioadei anului, când carosabilul este uscat.

Citeşte şi: Trafic paralizat pe mai multe drumuri din ţară. 15.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi, pregătiţi să intervină

Pe Autostrăzile A1 Bucureşti-Piteşti, A2 Bucureşti-Constanţa, A3 Bucureşti-Ploieşti şi A4 Ovidiu-Agigea, precum şi în staţiunile montane de pe Valea Prahovei şi Valea Oltului, de pe DN1 şi DN7, carosabilul este umed, curat şi nu sunt probleme de circulaţie.

La nivelul ţării există 6 drumuri naţionale cu circulaţia închisă, respectiv:

1. DN7C Transfăgărășan între Piscu Negru (judeţul Argeş) şi Bâlea Cascadă (judeţul Sibiu), pe tronsonul kilometric 104 – 131, în perioada 01.11.2017 – 30.06.2018, conform Regulamentului de Funcţionare nr. 524/2015;

2. DN67C Transalpina între Rânca (judeţul Gorj) și Şugag (judeţul Alba), între kilometrii 35 şi 79, în perioada 01.11.2017 – 31.05.2018, conform dispoziţiilor de închidere în perioadele de iarnă şi primăvară;

3. DN66A între Câmpu lui Neag(judeţul Hunedoara) și Cerna Sat (judeţul Gorj), pe tronsonul kilometric 47 – 88, până în data de 31.12.2018, din cauza alunecărilor de teren şi versanţi, căderilor de copaci sau cedărilor de terasament;

4. DN64 între Găneasa și Pleșoiu (judeţul Olt), între kilometrii 34 şi 41, începând cu data de 22.06.2017, din cauza degradărilor apărute la podul de la kilometrul 36, situat peste Valea Negrișoara;

5. DN1R între Poiana Horea (judeţulCluj) şi Mătişeşti (judeţul Alba), pe tronsonul kilometric 58 – 62, în perioada de iarnă, din cauza nivelului scăzut de viabilitate;

6. DN17D între Rodna (județul Bistrița-Năsăud) și Cârlibaba (județul Suceava), între kilometrii 86 şi 104, în perioada de iarnă, din cauza nivelului scăzut de viabilitate.

Iarna şi-a intrat în drepturi iar şoferii care ies în trafic sunt obligaţi să aibă maşinile echipate cu cauciucuri de iarnă. Până acum nu au fost date amenzi, însă polițiștii anunţă că vor trece la sancţionarea şoferilor. 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis marţi un cod galben de ninsoare, viscol şi polei, valabil pentru intervalul 16 ianuarie, ora 17 – 17 ianuarie, ora 20. 

Fenomene și regiuni vizate: în zona de munte – intensificări ale vântului, ninsori însemnate cantitativ, strat de zăpadă consistent;

În sudul Banatului, cea mai mare parte a Olteniei și a Transilvaniei – depuneri de polei

Ninsorile vor fi însemnate cantitativ și local se va depune strat consistent de zăpadă, în seara zilei de marți (16 ianuarie) și în noaptea de marți spre miercuri (16/17 ianuarie) în Carpații Occidentali, în nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali, iar în cursul zilei de miercuri (17 ianuarie) mai ales în zona Carpaților Meridionali. Vântul va prezenta intensificări cu precădere în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 70…80 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

În sudul Banatului, apoi și în cea mai mare parte a Olteniei și a Transilvaniei vor fi precipitații mixte și depuneri de polei.

De asemenea, este în vigoare şi o informare meteorologică pentru perioada 16 ianuarie, ora 12 – 17 ianuarie, ora 20.

În intervalul menționat precipitațiile vor fi în extindere treptată, începând cu regiunile vestice și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. La început vor fi mai ales ninsori, ce se vor transforma treptat în lapoviță și ploaie și vor favoriza producerea de polei în Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Banat și pe arii restrânse în rest, cu precădere în Muntenia și Moldova. Cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și izolat 30…35 l/mp, cu precădere în zonele de munte și în sud-vest.

Vântul se va intensifica, cu viteze de 50…55 km/h în regiunile vestice, dar mai ales în zona de munte, unde temporar vor predomina ninsorile.

Precipitațiile vor continua în noaptea de miercuri spre joi (17/18 ianuarie) în estul, sud-estul și centrul teritoriului și se vor transforma în lapoviță și ninsoare, iar vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării.