Traficul aerian din Europa, cel mai slab din ultimul deceniu: Întârzieri de zboruri, controlul limitat al traficului

Anul 2018 a fost unul din cei mai slabi ani din ultimul deceniu din cauza întârzierilor de zboruri şi a capacităţii limitate de control a traficului aerian şi a efectivelor insuficiente, a subliniat miercuri organizaţia Airlines for Europe (A4E), transmite AFP.

06 mart. 2019, 13:22
Traficul aerian din Europa, cel mai slab din ultimul deceniu: Întârzieri de zboruri, controlul limitat al traficului

Traficul aerian în Europa a cunoscut o creştere de 3,8% între 2017 şi 2018 însă „întârzierile au crescut cu 105%”, a anunţat organizaţia cu prilejul unui summit la Bruxelles, în prezenţa principalilor directori ai companiilor aeriene membre.

„Ineficacitatea spaţiului aerian european a costat Uniunea Europeană în 2018 aproximativ 17,6 miliarde euro (în creştere cu 28%) şi 334 milioane de pasageri (în creştere cu 26%) au fost afectaţi de întârzieri”, a anunţat Airlines for Europe (A4E), o asociaţie care regrupează 15 companii aeriene (Aegean, AirBaltic, Air France-KLM, Cargolux, easyJet, Finnair, Icelandair, International Airlines Group (IAG), Jet2.com, Lufthansa Group, Norwegian, Ryanair, TAP Air Portugal, Smartwings şi Volotea).

A4E a dat vina pentru această situaţie pe un cumul de factori „în special lipsa de personal de control aerian, grevele controlorilor precum şi structura ineficientă a spaţiului aerian european”.

Citeşte şi În două luni, peste 1.500 de zboruri au avut întârzieri de peste 45 de minute în România. Trei sferturi au fost curse internaţionale

„Această situaţie este ruşinoasă şi total inacceptabilă”, a criticat directorul general de la IAG Willie Walsh, precizând că în patru ani, începând din 2014 şi până în 2018, numărul de întârzieri de zboruri datorate controlului aerian a crescut cu 279%.

La rândul său, directorul general de la Ryanair, Michael O’Leary, a pledat pentru introducerea unei concurenţe sporite între serviciile de control aerian ale diferitelor state europene. „Facem din nou un apel către guvernele naţionale şi Uniunea Europeană să facă din reformarea gestiunii ineficiente a traficului aerian european o prioritate politică”, a declarat directorul general de la A4E, Thomas Reynaert.

A4E solicită în special actorilor politici să adopte măsuri pentru a accelera angajarea controlorilor aerieni în momentul în care ies de pe băncile şcolilor, să centralizeze gestionarea traficului aerian european, să pună în practică un spaţiu aerian comun în cursul mandatului viitoarei Comisii Europene şi să impună o interoperabilitate a sistemelor de gestionare a traficului aerian european. De asemenea, A4E propune ca prestatarii de servicii de navigaţie aeriană să fie responsabili pentru indemnizaţiile acordate pasagerilor în cadrul regulamentului european 261/2004 ca urmare a perturbărilor provocate de controlul de trafic aerian.