TRAGEDIA DE LA COLECTIV. Cine cred românii că sunt principalii VINOVAŢI

Cei mai mulţi dintre români cred că vina principală pentru tragedia de la Clubul Colectiv o au patronii localului, arată un  sondaj de opinie INSCOP. 

10 dec. 2015, 12:27
TRAGEDIA DE LA COLECTIV. Cine cred românii că sunt principalii VINOVAŢI

Potrivit sondajului INSCOP, românii au opinii împărțite în ceea ce priveşte principalul vinovat pentru producerea incendiului.

Întrebați astfel cine poartă cea mai mare vină pentru cele întâmplate în clubul bucureștean, aproximativ o treime dintre cei chestionați (34%) i-au indicat ca responsabili pe patronii localului. Foarte probabil, faptul că această variantă întrunește cele mai multe opțiuni este și un rezultat al deciziei magistraților de a-i aresta pe proprietarii clubului Colectiv.

Conform opiniei a 23,8% dintre cei chestionați, principalul vinovat pentru tragedia din clubul Colectiv este firma care a organizat concertul și efectele pirotehnice.

Cu alte cuvinte, 57,8% dintre români consideră că vina pentru incendiul din noaptea de 30 octombrie aparține în primul rând celor care au contribuit direct la organizarea evenimentului fie ca patroni, fie ca subcontractanți, susţin autorii cercetării.

Totodată, 20,1% dintre respondenți consideră vinovate pentru incident autoritățile locale (Primăria sectorului 4 etc.), iar 14,8% indică autoritățile centrale (Guvern, Ministerul de Interne, ISU etc.). 

Doar 2,3% din populație este de părere că vina pentru cele întâmplate aparține tinerilor care au mers la concert.
5,1% din cei chestionați nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul, în perioada 26 noiembrie – 2 decembrie 2015.

Volumul eșantionului a fost de 1071 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.