TRAGEDIA AVIATICĂ de la Moscova, provocată de un ŞOFER BEAT şi de piloţii imprudenţi

Directorul gigantului petrolier francez Total, Christophe de Margerie a murit din cauza unui angajat beat al aeroportului Vnukovo, care nu a reacţionat corespunzător când avionul s-a apropiat de pistă. Pe de altă parte, piloţii nu au întrerupt decolarea, deşi văzuseră utilajul de deszăpezire pe pistă.

23 oct. 2014, 19:08

Avionul privat de tip Falcon 50 urma să efectueze cursa Moscova – Paris. Accidentul căruia i-a căzut victimă directorul gigantului petrolier Total, Christophe de Margerie, a avut loc aproape de miezul nopţii. Aeronava a intrat în coliziune cu o maşină de deszăpezit, anunţase iniţial reprezentantul Comitetului rus pentru investigaţii în domeniul transportului, Tatiana Morozova, citată de publika.md.

Cutiile negre ale avionului Falcon în care se afla, marţi noaptea, directorul grupului Total şi trei membri ai echipajului, toţi fiind cetăţeni francezi, au fost recuperate şi transmise specialiştilor pentru a fi descifrate, a transmis la rândul său Unian.net, în rimp ce Gazeta.ru anunța că, potrivit Comitetului rus de anchetă, șoferul utilajului de deszăpezire se afla în stare de ebrietate în momentul producerii accidentului.

Citeşte şi Avion prăbuşit la Moscova: Patronul grupului petrolier Total, Christophe de Margerie, se afla la bord

„Deja s-a stabilit că şoferul maşinii de deszăpezire se afla în stare de ebrietate alcoolică”, se mai arată în raportul Comitetului de anchetă.

Comisia care investighează accidentul a anunţat joi că a finalizat operaţiunea de strângere a resturilor aparatului şi a efectuat prima analiză a înregistrărilor de pe cutiile negre.

Potrivit datelor disponibile până acum, pista era liberă când turnul de control a dat permisiunea de decolare. Ulterior, la circa 14 secunde după ce avionul a început procedura de decolare, piloţii au reperat o maşină de deszăpezire pe pistă. Dar ei au estimat că aceasta nu reprezintă un pericol şi nu au întrerupt decolarea. După încă 14 secunde mai târziu s-a produs coliziunea imediat după ce avionul Falcon 50 s-a desprins de sol, a indicat Alexei Moruzov, şeful Biroului rus pentru siguranţa aviaţiei civile.

Directorul general al aeroportului şi adjunctul său şi-au dat demisia, iar procurorii ruşi au decis joi arestarea a patru angajaţi ai aeroportului şi a şoferului maşinii de deszăpezire.

Magnatul pretrolier Christophe de Margerie avea 63 de ani şi se afla la Moscova într-o călătorie de afaceri. Autorităţile ruse au iniţiat o anchetă penală pe marginea acestui caz.