Tragedia din Apuseni: peste 200 de persoane au fost audiate de procurori în ultimul an

Procurorii Secţiei parchetelor militare au audiat, în perioada februarie 2014 - ianuarie 2015, pe parcursul a 2.354 ore de anchetă, 209 persoane din care trei părţi civile şi 206 martori în dosarul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, transmite Agerpres.

16 ian. 2015, 15:43
Tragedia din Apuseni: peste 200 de persoane au fost audiate de procurori în ultimul an

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, au fost audiate persoane de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Interne, STS, MApN, Ministerul Sănătăţii Publice, ROMATSA, spitalele judeţene Alba, Cluj şi Oradea, Spitalul Municipal Beiuş, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic „Sf. Maria” Bucureşti, Agenţia Naţională de Transplant, Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă.

De asemenea, au fost audiate persoane de la ocoalele silvice Horea şi Gilău, Asociaţia Salvatorilor Montani Bihor, Serviciile Publice Judeţene Salvamont Alba şi Cluj, Blue Air, precum şi locuitori ai comunelor Horea, Albac, Poiana Horea, Beliş, care au acţionat în sprijinul echipelor de căutare şi salvare a supravieţuitorilor accidentului aviatic, toate audierile având loc în prezenţa avocaţilor.

Tot în perioada menţionată s-au solicitat relaţii de la peste 40 de instituţii ale statului.

În plus, la solicitarea Secţiei parchetelor militare, Comisia Superioară Medico-Legală din cadrul INML a transmis procurorilor militari raportul de expertiză medico-legală pentru Aurelia Ion.

În prezent se aşteaptă depunerea de către CIAS a Raportului de investigaţie tehnică a accidentului aviatic din data de 20 ianuarie 2014.

Pe 20 ianuarie, un avion de tip Britten – Norman Islander (BN 2) cu şapte persoane la bord s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine.

În avion se aflau pilotul Adrian Iovan, copilotul şi o echipă de cinci medici de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias. Medicii erau transportaţi la Oradea, unde urmau să participe la o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Pilotul Adrian Iovan şi Aurelia Ion – o tânără, ofiţer-student – şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic.

Deocamdată, procurorii nu au pus sub acuzare vreo persoană, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.