Tragedie în Liga 1. Dănciulescu, după moartea lui Ekeng: Parcă suntem BLESTEMAŢI

Seara de vineri a fost una neagră pentru fotbalul românesc. Patrick Ekeng, fotbalist la FC Dinamo, a murit după ce s-a prăbuşit din senin pe teren în minutul 70 al partidei cu Viitorul Constanţa. Intrase pe teren abia de 7 minute şi probabil nici nu apucase să transpire prea mult, când a căzut aproape inert pe gazon. După alte 7 minute a ajuns la spital, cu manevre de resuscitare efectuate în ambulanţă de medicul echipei, Liviu Bătineanu, iar după 75 de minute de resuscitare la Spitalul de Urgenţă Floreasca a fost declarat decesul, inima lui nemaiputând fi repornită. Ionel Dănciulescu, director sportiv la Dinamo, a rezumat totul în trei cuvinte dure: "Parcă suntem blestemaţi".

RomaniaTV.net
06 mai 2016, 21:23
Tragedie în Liga 1. Dănciulescu, după moartea lui Ekeng: Parcă suntem BLESTEMAŢI

Patrick Ekeng a murit la vârsta de 26 de ani, iar cauzele nu sunt cunoscute. Se ştie doar că s-a prăbuşit pe teren, a mai luat câteva guri de aer, înainte ca medicii de la club să intervină pentru a-l împiedica să-şi înghită limba şi să-i facă masaj cardiac până la sosirea ambulanţei care urma să-l ducă la spital. A durat două minute pentru ca ambulanţa de la PULS să ajungă lângă fotbalist şi alte trei până s-a plecat spre spital, unde Ekeng a ajuns în stop cardiorespirator. 10 medici au încercat să-l resusciteze, au reuşit să-i repornească inima pentru scurt timp, dar aceasta s-a oprit din nou. Toate eforturile doctorilor au fost zadarnice, iar după 75 de minute aceştia au declarat decesul.

„A făcut controale din 6 în 6 luni şi lucrurile au fost în regulă. Suntem pur şi simplu… Parcă suntem blestemaţi! E un coşmar! Soţia lui este în Franţa, s-a reuşit să se ia legătura cu ea. O să ajungă probabil mâine aici. Nu ştim exact ce s-a întâmplat după ce a căzut, eram disperaţi. Medicul Bătineanu a vrut să-l ajute, l-a întors pe o parte să nu-şi înghită limba. Timpul parcă a stat în loc. În această noapte corpul va fi dus la IML şi i se va face necropsia”, a spus Ionel Dănciulescu la scurt timp de la anunţul oficial privind decesul lui Patrick Ekeng.

Medicul Liviu Bătineanu a explicat că în asemenea situaţii se impune efectuarea de masaj cardiac şi eliberarea căilor respiratorii. „Eram cu el acolo, am văzut că s-a produs un stop cardiorespirator şi am spus repede în urgenţă. Se face resuscitare până în momentul în care se ajunge într-o unitate spitalicească. Resuscitare s-a făcut în ambulanţă. Prin masaj cardiac. Nu ştiu dacă erau sau nu aparate, dar principalul mod de resuscitare este masajul cardiac. I s-a făcut în ambulanţă şi apoi o oră şi jumătate. Eu am făcut manevre de resuscitare. Când a venit ambulanţa l-am spus imediat pe targă. Nu realizez timpul trecut de când am ajuns eu şi până a venit ambulanţa. Sunt cauze care nu pot fi explicate, în sport există moartea subită. Trebuie să existe şi o explicaţie, va veni în zilele următoare. Cred că era şi un medic pe ambulanţă. Când au venit l-am urcat pe targă şi direct în ambulanţă şi acolo am început masajul cardiac. Cred că am ajuns într-un minut, două la spital”, a declarat Liviu Bătineanu.

Harlem Gnohere, atacantul lui Dinamo, s-a arătat extrem de afectat de decesul colegului său: „Era un tip extraordinar. Să văd că un frate pleacă în felul acesta dintre noi… e foarte trist. A căzut în faţa mea. Nu sunt specialist în medicină, dar am încercat să fac ceva. Nimeni nu mai avea forţa să mai joace, cred că arbitrul trebuia să oprească meciul. Din păcate Ekeng nu a mai putut fi salvat”.

Citeşte şi Ambulanţa care l-a transportat pe Ekeng de la stadion la spital nu era una de intervenţie, ci de transport (surse)