TRAGEDII care au lovit România. Imagini nemaivăzute de la cutremurul din ’77 şi de la Baloteşti

Agenţia Associated Press a făcut publice mai multe înregistrări de arhivă, iar printre acestea se numără şi filmări realizate în două momente cheie din istoria României: cutremurul devastator din 1977 şi prăbuşirea unui avion la Baloteşti, în 1995.

RomaniaTV.net
03 oct. 2015, 15:32
TRAGEDII care au lovit România. Imagini nemaivăzute de la cutremurul din ’77 şi de la Baloteşti

Peste 1,7 milioane de reportaje şi materiale video needitate, care fac parte din arhiva Associated Press, au fost făcute publice pe YouTube. Două dintre ele sunt despre două dintre cele mai mari tragedii care au lovit România.

Efectele devastatoare ale cutremurului din 4 martie 1977 sunt prezentate pe larg într-un reportaj de 12 minute. „Centrul Bucureştiului arată ca un şantier uriaş, multe dintre cadavre sunt încă îngropate sub ruinele numeroaselor blocuri de apartamente care s-au prăbuşit. Acţiunea de salvare de desfăşoară cu o lentoare agonizantă, în căutarea oricărui semn de viaţă care ar putea să apară de sub dărâmături”, este o parte din descrierea reportajului.

Citeşte şi CUTREMURUL DIN 4 MARTIE 1977. Legenda HALUCINANTĂ a oraşului distrus DUPĂ SEISM de teama lui Ceauşescu

Accidentul aviatic de la Baloteşti, în care şi-au pierdut viaţa 59 de persoane, a fost relatat şi el de AP, într-un reportaj videp de aproape 4 minute. Iată cum a arătat acesta, la data de 31 martie 1995.

Citeşte şi Raportul accidentului aviatic de la Baloteşti, publicat după 19 ani de la tragedie VIDEO

În 31 martie 1995, aeronava Airbus 310 „Muntenia” a TAROM, fabricată în 1987, cu peste 31.000 de ore la bord, care trabuia să efectueze un zbor de la Bucureşti la Bruxelles, s-a prăbuşit în localitatea ilfoveană Balotești. Au murit 49 de pasageri şi 11 membri ai echipajului.

Avionul zbura la înălţimea de 1.200 metri, iar în dreptul comunei Baloteşti, trebuia să vireze. În acest moment a dispărut de pe radarul Aeroportului Otopeni, s-a înclinat la 80 de grade şi a intrat în pământ. Era ora 9.11 minute. Printre pasagerii care se aflau la bord se numărau trei americani, un francez, un olandez, doi spanioli, un thailandez, 9 români şi 32 de belgieni.