Traian Băsescu a cerut şi sfatul serviciilor secrete în privinţa demisiei sale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a avut în minte gândul demisiei în urma arestării fratelui său, în dosarul Bercea-Mircea Băsescu, însă a renunţat după consultări cu unele instituţii. Ulterior, Băsescu a precizat, pentru Digi 24, că printre aceste instituţii s-au aflat şi serviciile secrete.

10 iul. 2014, 15:06
Traian Băsescu a cerut şi sfatul serviciilor secrete în privinţa demisiei sale

„Demisia unui preşedinte nu e numai voia lui, el trebuie să facă de multe ori ce trebuie”, a spus Traian Băsescu, pentru Digi24.

Întrebat dacă printre instituţiile statului cu care s-a consultat s-au aflat şi serviciile secrete, şeful statului a răspuns: „Şi servicii secrete, da, pentru că au o analiză mai bună şi a situaţiei pe plan internaţional, şi pentru intern”.

Precizările şefului statului vin după ce Parlamentul a adoptat, în luna iunie, o declaraţie prin care îi solicita demisia, însă Băsescu a transmis că el îşi va duce mandatul până la capăt.

Dar o astfel de demisie ar fi sacrificat dreapta, candidatul dreptei la alegerile prezidenţiale, a mai spus şeful statului.

Nu mi-a fost uşor să iau o decizie în a spune că nu demisionez. Am avut şi această variantă în analiză şi nu vă ascund că am discutat-o şi cu unele instituţii de-ale statului. O demisie nu ar fi dat nicio şansă candidatului opoziţiei la alegerile prezidentiale. Am avut şi acest gând în minte. Aş fi fost blamat pentru un astfel de gest, de toată dreapta, dacă făceam un astfel de gest, deşi cel mai uşor era pentru mine gestul demisiei. Iniţial, era un lucru demn, apoi s-ar fi făcut analize reale şi mi s-ar fi reproşat că am sacrificat dreapta”, a declarat Traian Băsescu la Adevărul Live.

Parlamentarii au adoptat, la data de 25 iunie, cu 344 de voturi „pentru” şi 17 abţineri, o Declaraţie prin care solicita demisia preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a scandalului Mircea Băsescu-Bercea Mondial.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, anterior adoptării Declaraţiei, că va ignora o declaraţie a Parlamentului privind demisia sa întrucât va fi adoptată de o majoritate care a obstrucţionat anchetele justiţiei în cazul a circa 10 parlamentari.

„În mandatul meu, pe care mi-l voi duce până în ultima zi, nu vor acapara justiţia. Sunt mult prea mulţi judecători şi procurori care nu ar mai asculta de comenzi politice. Când eventual vor ajunge la putere vor avea surprize mari, că nu vor putea controla justiţia în măsura în care speră să o controleze”, aprecia Traian Băsescu.