TRAIAN BĂSESCU, apariţie-surpriză la Congresul PMP şi discurs ÎNVERŞUNAT: Am decis să REVIN în viaţa publică

Traian Băsescu a fost prezent, duminică, la Congresul PMP, organizat la Palatul Parlamentului. Fostul şef al statului a luat prin surprindere prin venirea sa, în condiţiile în care cei din partid dădeau ca sigur că acesta nu va participa. PMP îşi alege noua conducere, marea absentă de la eveniment fiind Elena Udrea. Într-un discurs extrem de lung, de aproape o oră, Băsescu a vorbit despre mandatul său, despre justiţie şi corupţie, despre PMP şi Elena Udrea, depre politicieni şi presă şi a lansat acuzaţii extrem de grave. 

08 feb. 2015, 09:00

Traian Băsescu a fost întâmpinat cu aplauze în sala de la Palatul Parlamentului în care se desfăşoară Congresul PMP. Delegaţii la Congres i-au scandat îndelung numele.

Fostul preşedinte a susţinut un discurs lung în faţa delegaţilor la Congres, în care le-a spus că a decis să revină în viaţa publică, fiind obligat de criticile din ultima vreme să iasă pentru a-şi apăra mandatul.

Băsescu le-a transmis PMP-iştilor că vrea să le fie „partener” şi i-a mulţumit public preşedintelui autosuspendat al partidului, Elena Udrea, precizând că apreciază „delicateţea” acesteia de a nu fi prezentă la eveniment.

Fostul şef al statului a acuzat „furibunda demolare a ceea ce s-a întâmplat din 2004 până în 2014”, criticând atât politicieni, dar şi o parte a presei.

Totodată, Băsescu l-a criticat şi pe Klaus Iohannis, spunând că Pactul pentru Apărare, semnat la Cotroceni, e „o chestiune ridicolă”.

În timpul discursului, Băsescu a fost aplaudat şi ovaţionat de delegaţi.

Traian Băsescu a părăsit lucrările Congresului după încheierea discursului, care a ţinut aproape o oră. La plecare, acesta a fost asaltat de delegaţi pentru a da autografe şi a face fotografii.

PRINCIPALELE DECLARAŢII ALE FOSTULUI ŞEF AL STATULUI:

– Am inteles că Romania are nevoie de un partid nou, un partid care să nu poată fi acuzat de compromisurile trecutului, in cei 25 de ani de tranzitie, un partid care să poată genera categoric speranţe, un partid care să poată pleca de la 0 şi nu este uşor şi care să se afirme ca fiind un partid capabil să dea solutii teoretice şi actiune practică pentru continuareaa procesului de reformare a Romaniei si de consolidare a statului de sdrept

– V-ati infiintat pe 29 ianuarie şi partidul a trecut prin două alegeri: europarlamentarele şi prezidenţialele. La ambele alegeri, ati trecut pragul, ceea ce pentru un partid nou este exceptional

– Presa considera că partidul este îngropat. Iată că sunteţi într-un congres şi sunteţi mulţi (APLAUZE)

– Nu tiu dacă putem face un congres pe stadion, nu de alta dar este frig. Da, de ziua mea, bună idee

– Aş vrea să vă multumesc pentru tăria pe care ati avut-o.

– O mână de oameni, cei din sală, cei de la prezidiu, doamna Elena Udrea (APLAUZE)

– Chiar dacă nu este aici, eu ţin să îi mulţumesc şi doamnei Udrea, apreciez delicateţea gestului de a nu fi în sală.

Sper să benefiecieze de conditii corecte de a se apăra şi sper să îmi confirme incă o dată ca este un om cinstit

– Era imposibil să nu vin la Congres. Sunt convins că va creste acest partid, va creste frumos şi va fi un partid etalon in clasa politică

 – Vreau să vă fiu partener (APLAUZE ŞI SCANDĂRI)

Nu vă voi conduce, dar tot timpul acest partid va avea în mine un partener. 

 – Observ că, oricât aş fi de prins cu viaţa cu nepoţii, o furibundă demolare a ceea ce s-a întâmplat din 2004 până în 2014. 

– Nu acum şi nu aici voi vorbi despre acest lucru. Trebuia să ies să-mi apăr mandatul. El nu poate fi lăsat pe mâna televiziunii lui Voiculescu, televiziunii lui Ghiţă sau echivalentului lui Gâdea de la Realitatea TV.

– Stiu şi câtă umilinţă am indurat 10 ani pentru aduce mandatul până la capăt

– AM VRUT SĂ REVIN ÎN VIAŢA PUBLICĂ VENIND LA DVS.

– Cine vrea să vadă realitatea regimului Băsescu, trebuie să vadă că din 2005 a început o reconstrucţie a instituţiilor Justiţiei. Abia în ultimii 5 ani aceste instituţii au început să dea randament. Aceste instituţii trebuie consolidate. Orice propagandist care vrea să demoleze mandatele mele să ia rapoartele MCV, de la începutul şi de la sfârşitul mandatului meu.

– Mă uit la toţi demagogii care au făcut suspendarea din 2007, din 2012, care se duceau la Argeş în jurul lui Nicolescu, care se duceau în jurul lui Bivolaru vorbesc azi de justiţie independentă. Dar uitaţi-vă în ochii lor: nu sunt sinceri. Le sticlesc ochii, nu le vine din suflet, le vine din poză. Nu au internalizat procesul. Dar e bine că poate, într-un an-doi, tot vorbind aşa, poate le va veni şi din suflet.

Se face un jurnalism de prostituţie, la Antena 3, dar esenţa lucrurilor trebuie să fie în adevăr şi trebuie să faceţi faţă acestui tip de campanie. Cât timp voi fi partenerul dvs., veţi fi atacaţi peste tot şi minimalizaţi.

NU EXISTĂ o intervenţie a mea, în cei 10 de mandat, ca vreunui om să i se facă dosar.

– E nevoie de o nouă lege electorală. Am fost adeptul votului uninominal. Din păcate, după ce a intrat în malaxorul liberalilor şi al Pro DEmocraţia a ieşit acest monstru politic, Parlament cu 600 de parlamentari. Nu e nevoie de schimbarea Costituţiei, ci modificarea legii electorale se poate regla să avem 300 de parlamentari în conformitate cu referendumul.

– Anul acesta, prin rectificarea din vară, trebuie alocat 2 la sută din PIB pentru Armată. Eu nu spun că cineva va ataca România mâine. România va avea un comandament NATO şi un comandament de divizie, cu trupe care pot veni să apere securitatea României. E inadmisibil ca la rându-şi să faci efortul financiar necesar. Pactul pentru 2 la sută, semnat la Cotroceni, e o chestiune ridicolă. Exista deja o hotărâre a CSAT pentru a ajunge la 2 la sută pentru Armată în 2016, nu 2017″

O să vedeţi la TV foarte mulţi înfierbântaţi care spun că acum e momentul ca România să se implice în Ucraina. Întotdeauna am fost împotriva unei implicări a României în Ucraina. marea realitate a Ucrainei era că această ţară era inaptă (pentru UE, n.n.) din cauza corupţiei. Statul era ros de corupţie. Se făceau că nu aud ce strigă cei din Maidan. Eu am simţit că România nu are forţă să tracteze Ucraina în UE.

– România nu poate fi prim-jucător în Ucraina, pentru că nu are resursă financiară şi diplomatică. Nu avem argumente să convingem că noi putem fi locomotiva care să tragă Ucraina în UE. România trebuie, în schimb, drept prioritate externă să suţină Moldova. Asta putem să facem (…) Unii vor acum, din cauza economiilor, să reducă numărul de burse pentru tinerii din Republica Moldova. Ar fi cel mai rău lucru care se poate face”.

________________________________________________________________________________

PMP îşi va alege, duminică, noua conducere, singurul candidat pentru şefia partidului, pe care a deţinut-o până recent Elena Udrea, fiind Eugen Tomac.

CITEŞTE ŞI CONGRES. PMP îşi alege noua conducere. Traian Băsescu, invitat. Dorel Onaca vrea postul de secretar general

Tomac va candida cu moţiunea „România implicată-PMP partidul schimbării”, iar votul dat pentru moţiunea acestuia va aproba automat şi lista cu cei 35 de susţinători „care vor deveni direct membri în CEN”, for de conducere al partidului.

Potrivit acestei liste, prim-vicepreşedinte al PMP va fi Siegfried Mureşan, iar secretar general al PMP va fi Dorel Onaca.

După votarea lui Eugen Tomac drept preşedinte al PMP, vicepreşedinţi ai partidului vor fi: Clement Negruţ, Adrian Rădulescu, Gabriel Berca, Petru Movilă, Adrian Gurzău, Nicolae Ivăşchescu, Cătălin Cristache, Cătălin Tarhon, Claudiu Palas şi Cătălina Bozianu. Secretar general adjunct vor fi Gelu Vişan şi Rizea Tudorache, iar secretari executivi vor fi: Florin Staicu, Lucian Iliescu, Cristian Tugurel, Roxana Iliescu, Sebastian Moise, Cătălin Bluf, Sorin Borza, Marian Vasile, Laurenţiu Dulamă şi Daniela Bene.

CITEŞTE ŞI Adriana Săftoiu: Tăcerea lui TRAIAN BĂSESCU este absolut asurzitoare, grosolană

Elena Udrea nu va fi prezentă la Congresul PMP.

Alegerile PMP au loc chiar în ziua în care Udrea va afla decizia colegilor ei deputaţi jurişti privind cererile DNA de arestare preventivă.

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor se întruneşte, în cursul după-amiezii, pentru a da rapoarte asupra solicitărilor procurorilor de urmărire penală şi arestare preventivă a Elenei Udrea, în dosarele GALA BUTE şi MICROSOFT.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut, marţi, de la Camera Deputaţilor, două avize pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, unul în dosarul „Gala Bute” şi celălalt în dosarul Microsoft.

În dosarul „Gala Bute”, avizul a fost cerut după ce procurorii DNA au extins urmărirea penală pe numele Elenei Udrea şi pentru luare de mită. DNA a solicitat atât avizarea urmăririi penale pentru noua faptă, cât şi încuviinţarea arestării preventive.

În aceeaşi cauză, DNA ceruse luni aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru infracţiunile de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Comisia juridică a avizat favorabil, miercuri, solicitarea DNA.

CITEŞTE ŞI TREI cereri de ARESTARE pentru Elena Udrea. Fostul ministru, TURNATĂ la DNA de Dinu Pescariu

În dosarul Microsoft, DNA a cerut, marţi, aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea, pentru trei fapte de trafic de influenţă – două în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, respectiv legate de derularea contractului e-România -, spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere, precum şi încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului PMP pentru aceste infracţiuni.

De asemenea, în dosarul Microsoft, procurorii au solicitat aviz pentru înlocuirea măsurii controlului judiciar, luată în cazul Elenei Udrea în 29 ianuarie, cu arestarea preventivă, pentru faptele de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, pentru care este deja urmărită penal. Anchetatorii susţin că Udrea a încălcat condiţiile controlului judiciar când a făcut afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse, motiv pentru care se impune arestarea ei.

Elena Udrea a fost denunţată la DNA de omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în dosarul Microsoft, de la care Udrea ar fi pretins şi primit 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justiţie”, se arată în referatul prin care procurorii cer arestarea deputatului PMP.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/arestarea-elenei-udrea-se-discuta-astazi-la-parlament-pmp-ii-alege-urmasul-ce-face-traian-basescu_200889.html#ixzz3R8v3gmCk