Traian Băsescu, atac dur la adresa lui Dragnea şi Tăriceanu: Se simt toţi buricul pământului

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că nu ar lua decizia de a o convoca şedinţă a CSAT după atacul din Siria de sâmbătă al SUA, Marea Britanie şi Franţa, dacă ar fi şef al statului. Mesajele multiple ale şefilor Parlamentului, MAE duc în ridicol România.

RomaniaTV.net
15 apr. 2018, 17:53
Traian Băsescu, atac dur la adresa lui Dragnea şi Tăriceanu: Se simt toţi buricul pământului

„Eu dacă aş fi preşedinte n-aş convoca CSAT pentru acest eveniment pentru că nu va avea impact asupra României. Au fost poziţii care au condamnat utilizarea substanţelor toxice şi a fost o declaraţie politică a măsurilor de retorsiune pe care le-au luat aliaţii. Cred că au fost decente, n-au fost exaltate, fie că au fost ale lui Tăriceanu, Iohannis. Singurul lucru neînregulă este că se simt toţi buricul pământului. Nu un punct de vedere al preşedintelui Camerei Deputaţilor, al preşedintelui Senatului, al MAE. Există un singur punct de vedere oficial care e punctul de vedere exprimat de preşedintele României, dar se bagă toţi în seamă ca să se afle în treabă. Ei nu-şi dau seama ce ridicolă e partea România când fac asta”, a declarat Traian Băsescu, duminică seară, la România TV.

Fostul şef al statului susţine că Federaţia Rusă condusă de preşedintele Vladimir Putin nu va riposta pentru că şi-a luat angajamente publice că nu vor mai exista atacuri cu arme chimice pe teritoriul Siriei şi totuşi ele s-au produs.

„Toată lumea spune atac. Chiar şi presa occidentală a titrat SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat obiective în Siria. Nu e vorba de un atac, e vorba de o ripostă la un atac cu substanţe toxice de luptă şi este bine ca toţi românii să ştie că utilizarea substanţelor toxice e interzisă prin convenţie de mai bine de 90 de ani. Toate ţările au ratificat această interdicţie, iar în Siria s-a produs un atac cu substanţe toxice de luptă. Federaţia Rusă nu va riposta, pentru că a greşit-o. Vedeţi angajamentele publice ale Federaţiei Ruse că pe teritoriul Siriei nu vor mai exista arme chimice de luptă şi iată că au fost utilizate. Putin mai poate face câteva declaraţii pe temă şi asta e valabil şi pentru Iran”, a completat Băsescu.

O alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat, sâmbătă un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc. Anunţul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis, sâmbătă, un comunicat în care a precizat că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune şi a adăugat că Rusia va cere reunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România este solidară cu acţiunile alianţei SUA, Marea Britanie şi Franţa, care a lansat un atac cu rachete de croazieră în Siria. Şeful statului reiterează condamnararea atacului cu arme chimice al ui Bashar-al-Assad asupra populaţiei. „România reiterează condamnarea folosirii armelor chimice în Siria, lucru care este dincolo de orice justificare. Suntem solidari cu acţiunile partenerilor noştri strategici”, scrie Iohannis, într-un mesaj pe Twitter.